Zeci de dosare de agresiune sexuală asupra copiilor, nerezolvate. Explicația unui polițist

Ultimul update: Marti 08 Mai 2018 19:48
Data publicarii: Marti 08 Mai 2018 18:18
Categorie: Actualitate

Zeci de copii au fost agresaţi sexual, în ultimii ani, de indivizi care nu au fost identificaţi şi prinşi niciodată.

În timp ce atacurile asupra celor mici au continuat, cazul agentului de poliţie Eugen Stan a scos la iveală sute de dosare, tratate superficial de autorităţi.

Poliţiştii fac verificări când plângerile sunt depuse, însă după un timp, renunţă la cercetări din lipsă de probe sau din cauza unor şefi care vor doar rezultate rapide.

În 2013, pentru familiile a două fetiţe care locuiesc în acelaşi bloc din capitală, viaţa a luat o întorsătură dramatică. Ambele au fost agresate sexual în scara blocului de acelaşi individ la distanţă de o lună. Atacatorul a dispărut de fiecare dată, iar părinţii au apelat la poliţie.

"În fiecare bărbat cu descrierea pe care fata mi-a făcut-o vedeam un posibil agresor, un posibil suspect și îmi doream foarte tare să fie prins. Să nu mai treacă şi alţi copii prin acea traumă prin care a trecut copilul meu şi prin care am trecut şi eu. Nu este uşor să îţi vină copilul acasă plângând şi să îţi spună mama ştii cineva m-a pipăit, cineva m-a pupat, cineva m-a atins şi tu să fii pur şi simplu cu mâinile legate, să nu poţi face nimic", povestește mama unei victime.

Bill Cosby, găsit vinovat pentru că a abuzat-o pe Andrea Constand, în 2004

După 5 ani, anchetatorii nu au nici un suspect şi nici o pistă în aceste cazuri.

Procedura spune că atunci când are loc o infracţiune, poliţiştii fac cercetarea la fața locului şi strâng declaraţii de la victime şi martori, pentru a-l prinde pe agresor. Dar în sistem sunt prea puţini ofiţeri anchetatori faţă de numărul de infracţiuni reclamate.

Următoarele fapte reclamate sunt luate în lucru, iar dosarul cu agresiunea sexuală ajunge într-un sertar.

"Interesul e să rezolve cazuri mai simple ca să iasă bine la număr și vă dau un exemplu: cele mai multe reţineri sunt pe cazuri de furturi din magazine. Să înregistreze acolo şeful x, ia uite câte reţineri are, fără să mai ţină cont de dosarele importante", explică un agent de poliție.

Şi organizaţiile care lupta pentru drepturile copiilor se plâng de felul în care se fac anchete în aceste cazuri.

"Știm că nu întotdeauna sunt extrem de active atunci când vorbim de infracţiuni de violenţă sau abuz sexual aspura copiilor, acestea sunt de regulă amânate şi rezolvate mai târziu infracţiunile de omor sau o tâlhărie”, explică George Roman, jurist ONG.

O altă problemă este lipsă de experienţă a agenţilor abia intraţi în poliţie, care abia acum învăţa să facă un dosar penal şi nu ştiu cum să comunice cu victima unei agresiuni sexuale, mai ales dacă este vorba de un copil.

Poliţiştii ar putea colabora spre exemplu cu Protecţia Copilului, însă, rareori o fac, spun voluntarii.

"Poliţia poate să fie sprijinită în mod serios de direcţiile pentru protecţia colilului pentru că acestea au instrumentele lor specifice de a afla mai multe la nivelul comunităţii, al familiei", explică George Roman.

În urma acestor dosare nerezolvate rămân copiii, traumatizaţi pe viaţă şi părinţii care nu ştiu cum să procedeze ca să îi poată apăra.

"Părinte fiind sentimentul acela că nu poţi să faci nimic, că nu poţi să îţi ajuţi copilul este foarte dureros. O foarte mare perioadă de timp o duceam la şcoală foarte des. Mă duceam, o luăm, mă duceam, o duceam", povestește mama unei victime.

"Trauma poate fi cu atât mai mare cu cât nu se cunoaşte sau nu se descoperă infractorul. Din păcate repercursiunile sunt pe termen lung şi vorbim aici de anxietate, depresie, dificultăţi de relaţionare", explică Mihaela Dinu, psiholog clinician.

La Poliţia Capitalei sunt 31 de dosare de agresiune sexuală asupra unor copii. Cel mai vechi este din 2009 şi nici până acum poliţiştii nu au reuşit să identifice nici unul dintre agresorii sexuali din toate aceste anchete. Mai mult, sunt zeci de alte cazuri care nu au fost reclamate, fie pentru că cei mici nu au avut curaj să povestească părinţilor, fie pentru că părinţii nu au crezut că poliţia i-ar ajuta. Revoltător este că aceşti suspecţi, lăsaţi liberi pe străzi, ar putea ataca oricând.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

O sportivă își acuză antrenorul că i-a cerut favoruri sexuale pentru a fi promovată

O sportivă își acuză antrenorul că i-a cerut favoruri sexuale pentru a fi promovată

VIDEO PROTVPLUS.RO

poluare bicaz

Peste 100 de tone de deşeuri plutitoare, strânse din zona barajului Bicaz

Avioanele de luptă F16, cumpărate din Portugalia, cele mai apreciate la Ziua Aviației

S-a sacrificat pentru a nu se prăbuși peste mulțime. Mărturisirea soției pilotului Florin Rotaru

Scandal pentru un sfert din teritoriul României. Guvernul a schimbat prin OUG cum este administrat

Legea care interzice radarele nesemnalizate. Reacția Consiliului European pentru Siguranţa Transporturilor

Căutat pentru corupție, Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare pe numele său

accident, dolj, craiova, fiu judecatori,

Arest la domiciliu pentru fiul de judecători care a provocat accidentul în care i-a murit iubita

”Vânătoarea” vânzătorilor ambulanți de ciuperci. Marfa din piețe, confiscată

Crescători de oi, înșelați cu 110.000 de lei. Trei tineri au luat 700 de animale gratis

A înjunghiat lângă inimă un tânăr care l-a certat că făcea mizerie. Pedeapsa primită

Femeie din Arad, atacată în casă de doi bărbați. Au legat-o și au plecat cu 10.000 de lei

Un bărbat din Iași a vrut să-i dea foc soției, însă a greșit ”ținta”. Cine a fost rănit grav