Zeci de comune sunt verificate pentru votul la referendum. Satenii ii huiduie pe procurori

Referendum

Peste 20 de localitati din Olt au intrat in vizorul procurorilor dupa ce prezenta la referendum a atins sau chiar a depasit suta la suta. Primari, presedinti si membri ai sectiilor de votare au fost audiati. 

In unele zone, precum Piatra Olt oamenii, legii au fost huiduiti de catre localnici. Acestia i-au criticat pe procurori, care au incheiat zeci de procese-verbale in urma audierilor, cerandu-le acestora sa plece si sa inceteze cu aceste actiuni.

In judetul Olt, prezenta la unele sectii de vot a atins cote greu de imaginat. Astfel, la mai multe sectii de vot din judet s-a inregistrat o prezenta de peste 200 la suta in ziua referendumului. Tocmai de aceea, procurorii au decis sa faca o vizita in teritoriu pentru a verifica cum de s-a ajuns la anumite sectii de vot din mediul rural sa fie atat de multe persoane inscrise pe listele suplimentare si cum s-a facut ca in ziua votului procentele sa se apropie de suta la suta in aproape toate sectiile de vot dintr-o comuna sau alta.

Potrivit presedintelui PSD Olt, Paul Stanescu, procurorii Directiei Generale Anticoruptie au inceput ancheta in judetul Olt lunea trecuta, iar pana acum au verificat mai multe sectii de votare din aproximativ 20 de localitati. "Procurorii DNA sunt in judetul Olt de mai bine de o saptamana si au verificat foarte multe sectii de votare, unde a fost inregistrata o prezenta mare la vot. Spre exemplu, astazi, sunt in Piatra-Olt, Vitomiresti si Samburesti. Eu nu am fost chemat, insa am informatiile de la primari si membrii PSD care au fost prezenti in sectiile de votare in ziua referendumului", a precizat Paul Stanescu.

In localitatea Piatra Olt, procurorii au ajuns marti dimineata, la ora 9.00. S-au intalnit cu primarul, dar si cu doi dintre presedintii de sectii de vot din 29 iulie. "Ieri (n.r. - luni) am fost informat de catre un reprezentant al IPJ, de la Politie, ca vor veni astazi la Piatra Olt niste cadre din zona DNA pentru a culege niste informatii legate de referendumul din 29 iulie si am fost invitat la discutii eu si inca trei sefi de sectii. O doamna este plecata din localitate, iar astazi eu si ceilalti doi sefi am fost la audieri, in calitate de martori", a declarat primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu.

Citește și
Curtea Constitutionala
CC: Valabilitatea referendumului va fi decisa cu o majoritate de 6 la 3 din cei 9 judecatori
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Edilul sef din Piatra Olt a explicat ca localitatea sa este pozitionata la un nod de cai ferate, dar si pe drumul national, iar cinci dintre cele sapte sectii de vot au fost pozitionate in gara si chiar la soseaua principala si asa se face ca s-au nimerit atat de multi votanti. In plus, primarul mai spune ca locuitorii comunei au iesit la toate alegerile din trecut in numar mare la vot. 

"Probabil ca dansii au venit pentru ca procentul de participare la Piatra a fost important, de 91 la suta, dar Piatra Olt de-a lungul timpului a tot avut procente importante: la referendumul pentru constitutie, din 2003, unde miza nu era atat de mare, a fost 80 la suta, la alegerile locale a fost de peste 70 la suta, in conditiile in care au votat numai localnicii, iar acum au fost numai 7-800 pe listele suplimentare si acest numar se justifica pentru ca cinci din cele sapte sectii sunt la intersectii de trafic, feroviar si rutier. si lumea, sa stiti ca a fost dornica sa vina la referendum", a mai spus Tudor Udrescu, primar Piatra Olt.

Localnicii din Piatra Olt nu au fost insa la fel de rezervati ca primarul lor. Zeci de oameni au iesit in fata primariei cu buletinele la vedere, suparati ca procurorii vin acum sa ii traga la raspundere de ce au votat asa multi la referendum. Oamenii au cerut sa fie lasati in pace si chiar au declarat ca daca mai trebuie un referendum pentru acelasi lucru vor iesi din nou toti la vot sau poate chiar mai multi. "Este sat cu oameni saraci, multi dintre noi suntem pensionari, peste 70 de ani, dar cinstiti. Ce vin ei acuma sa ne verifice ca ce si cum am votat noi. Nici nu spun de unde sunt, vin asa. La mine, unul nu au venit, dar am auzit cum bateau la portile oamenilor", a declarat Nicolae Dragescu, localnic din Piatra Olt.

"La mine nu au venit, dar au intrat la unii vecini care nu au dat in viata lor cu ochii de asa ceva si oamenii se mai sperie", spune Gheorghita Vasile. Cand procurorii au venit la sediul Politiei din Piatra Olt, au fost intampinati cu huiduieli de catre localnicii adunati in fata postului. "Unde veniti, ma, asa, m-au sunat oameni cu lacrimi in ochi sa imi spuna cum veniti voi, dar e posibil, ce am facut, nici nu ne spuneti...." declara Nicolae Truca, viceprimar in localitate, in momentul in care procurorii au intrat in postul de Politie.

"Am votat la referendum si mai ies la vot o data, daca mi se cere, sa il mai dau jos o data. M-am saturat de el, sa plece!" declara Gheroghe Stoica, un localnic din Piatra Olt, tinand buletinul cu stampila votat la vedere. In aceasta saptamana, procurorii DNA au inceput ancheta si in localitatea Barasti, unde au audiat mai multe persoane. "Au venit in localitatea noastra trei procurori de la DNA. Am fost audiat si eu in calitate de martor. Nu au vrut sa-mi spuna mai multe, doar mi-au pus intrebari despre cum s-a desfasurat referendumul. stiu ca au fost audiati presedintii din doua sectii de votare si ceilalti membri si observatori. In comuna noastra au fost trei sectii de votare, insa doar la doua se face ancheta, acolo unde prezenta depaseste suta la suta. De altfel, la una dintre sectii prezenta a fost de 200 la suta", a precizat Vergil Gealapu, primarul localitatii Barasti.

Procurorii DNA au facut cercetari in peste 20 de localitati din judetul Olt, unde prezenta la referendum a depasit suta la suta, magistratii audiind presedintii mai multor sectii de votare, dar si membrii acestora. Ancheta procurorilor DNA va continua si in zilele urmatoare in alte localitati. 

Marti, Directia Nationala Anticoruptie a informat ca se fac cercetari in legatura cu organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie, dar ca, avand in vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum
82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum

Un numar de 82 de persoane decedate au figurat pe listele electorale din judetul Iasi la referendum, a anuntat, marti, prefectul de Iasi, in urma centralizarii datelor de la 25 de primarii din cele 98 existente in judet.

CC: Valabilitatea referendumului va fi decisa cu o majoritate de 6 la 3 din cei 9 judecatori
CC: Valabilitatea referendumului va fi decisa cu o majoritate de 6 la 3 din cei 9 judecatori

Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului sa comunice, pana la 21 august, listele electorale permanente actualizate pana la data de 10 iulie.

CCR a admis cererea lui Traian Basescu. Validarea sau invalidarea referendumului: pe 21 august
CCR a admis cererea lui Traian Basescu. Validarea sau invalidarea referendumului: pe 21 august

Curtea Constitutionala a admis, marti, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.