Zece persoane au fost arestate în urma capturii record de 1,4 tone heroină în Portul Constanța
Zece persoane din Belgia, Olanda şi România au fost arestate în cazul capturii record de droguri - 1.452 de kilograme de heroină - din Portul Constanţa.
Conform Eurojust, este vorba de 10 suspecţi, care fac parte dintr-o grupare de traficanţi specializată în aducerea unor mari cantităţi de heroină în Europa.
Liderul şi un membru al grupării au fost arestaţi în Olanda, alte şapte persoane în Belgia, iar un traficant a fost arestat în România.
Pe 20 mai, DIICOT a reuşit să realizeze o captură istorică de 1.452 de kilograme de heroină, drogurile fiind găsite într-un container din Portul Constanţa, în care erau transportate diverse materiale de construcţii.
"În cursul lunii mai, procurorii DIICOT, împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, au capturat cantitatea de 1.452 de kilograme de heroină, droguri introduse în România de o grupare infracţională formată din cetăţeni români şi străini. Este cea mai mare cantitate de heroină indisponibilizată vreodată de autorităţile române şi este a doua ca dimensiune realizată la nivelul UE în ultimii ani. Drogurile, cu o înaltă puritate, au o valoare de comercializare pe piaţa neagră de peste 45 milioane euro şi au fost transportate în containere în Portul Constanţa pe cale maritimă. Heroina a fost încărcată în Iran şi avea ca destinaţie state din vestul Europei", a declarat Oana Daniela Pâţu, procuror şef adjunct al DIICOT.
Containerul avea ca destinaţie o companie din Belgia. Liderul acestei grupări folosea un număr semnificativ de companii de comerţ din Europa ca paravan pentru traficul de droguri, ceea ce îi permitea să aducă mari cantităţi de heroină.
Acţiunea DIICOT a beneficiat de sprijinul autorităţilor judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Ţărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Franţa.
Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii şi executării instrumentelor de cooperare judiciară internaţională şi a organizat o întâlnire de coordonare în sistem videoconferinţă.
La acţiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofiţeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziţii un analist senior din cadrul EUROPOL.
Operaţiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanţilor DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi a specialiştilor din cadrul Direcţiei Generale a Vămilor.