Captură record de heroină în România, 1,4 tone în portul Constanța. Valorează 45 milioane de euro

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai mare cantitate de heroină de până acum a fost capturată de polițiștii DIICOT, în portul Constanța. Au fost ridicate 1,4 tone de heroină pură, a doua captură din UE ca importanță. Pe piața neagră valorează 45 de milioane de euro.

Pachetele de heroină au plecat din Iran în urmă cu câteva săptămâni şi au ajuns în portul Constanța. Despre transport aveau însă detalii şi agenţii DEA care le-au dat o mână de ajutor procurorilor romani de la crima organizată. Aşa s-a născut operaţiunea Hybrid care a dus la capturarea a 1452 de kilograme de heroină.

Oana Daniela Pâțu, procuror şef adjunct DIICOT: „Este cea mai mare cantitate de heroină descoperită vreodată în România şi a doua la nivelul Uniunii în ultimii ani. Drogurile au valoare de peste 45 de milioane de euro, transportate în containere. Heroina provenea din iran şi avea ca destinaţie tari din vestul Europei”.

Stupefiantele urmau să ajungă în porturile din vestul Europei şi de acolo pe piaţa neagră, direct la consumatori.

Comisar-șef Adrian Lambrino, director adjunct DCCO: „Împreună cu colegii din statele europene am reuşit destructurarea unei gruipari implicate în traficul de droguri de mare risc. În portul Constanța-Agigea, poliţiştii DCCO au realizat o captură istorică. Drogurile au o concentraţie de peste 55%, calitate superioară pentru aceste droguri.”

Citește și
Profesor
Un profesor din Iași le-a cerut poze nud elevelor de 10-11 ani. Explicația halucinantă a cadrului didactic

Odată confiscate drogurile, spre destinaţie a fost trimis un tir gol. Iar traficanţii care aşteptau heroina au căzut în plasa poliţiştilor şi au fost încătuşaţi.

Chestor de poliție Eduard Mirițescu, adjunct al şefului IGP:„Scopul acestor acţiuni este de a proteja oamenii iar cantităţile de droguri ridicate şi scoase din piaţă suntem obligați să le cuantificam în vieţi salvate.”

În urma operaţiunii de la Constanța, nouă suspecţi romani şi străini au intrat pe lista neagră a celor acuzaţi de trafic de droguri de mare risc. Opt dintre ei sunt acum în custodia autorităţilor judiciare olandeze.

Cele 1450 de kilograme de heroină au fost aduse sub paza armată la Bucureşti şi depozitate ca probe. La finalul procesului vor fi distruse.

Procurorii DIICOT și colegii lor din mai multe țări europene au efectuat joi mai multe percheziții, pentru destructurarea unei grupări de traficanți de droguri, se precizează într-un comunicat al instituției.

„La data de 20.05.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe teritoriul României, iar, în cadrul unui ordin european de anchetă, alte 5 percheziții, pe teritoriul unor state vest-europene, la domiciliile unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.”

 

Heroina era ascunsă printre materiale de construcții

Cantitatea impresionantă de heroină era destinată țărilor din vestul Europei iar stupefiantele erau ascunse în containere, printre materiale de construcții.

„În cauză s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, a acționat o rețea infracțională, formată din cetățeni români și străini, specializată în transportul unor importante cantități de droguri de mare risc (heroină) către țări din vestul Europei, drogurile fiind disimulate în containere în care erau transportate diverse materiale de construcții sau alte bunuri.
La data de 10.05.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat o percheziție a unor containere aflate în Portul Constanța, în urma căreia s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, care au fost transportate, disimulate într-un container cu materiale de construcții, pe ruta Iran-România, cu destinația finală țările din vestul Europei. Este a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța.”

Poliția Română a beneficiat și de sprijinul Europol și Eurojust pentru destructurarea rețelei, a mai precizat DIICOT: „Eurojust a furnizat sprijin în vederea transmiterii și executării instrumentelor de cooperare judiciară internațională și a organizat o întâlnire de coordonare in sistem videoconferință.
La acțiunile de pe teritoriul statelor vest-europene au participat 3 ofițeri antidrog din cadrul DCCO, iar în România a fost prezent la percheziții un analist senior din cadrul EUROPOL.
Operațiunea s-a derulat cu implicarea reprezentanților DEA din cadrul Ambasadei SUA, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și a specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor.”

Citește și...
Membrii Hell's Angels prinşi în România se tem de extrădarea în SUA. Ar fi pus la cale asasinate şi trafic cu droguri şi arme
Membrii Hell's Angels prinşi în România se tem de extrădarea în SUA. Ar fi pus la cale asasinate şi trafic cu droguri şi arme

Detenție pe viață. Asta riscă în Statele Unite un român și doi neozeelandezi capturați la București de procurorii DIICOT și de agenți federali americani.

Un profesor din Iași le-a cerut poze nud elevelor de 10-11 ani. Explicația halucinantă a cadrului didactic
Un profesor din Iași le-a cerut poze nud elevelor de 10-11 ani. Explicația halucinantă a cadrului didactic

Caz revoltător la Iaşi, unde un profesor de 31 de ani de la un colegiu de renume este acuzat de pornografie infantilă. Potrivit procurorilor DIICOT, cadrul didactic cerea poze nud fetelor minore, prin intermediul reţelelor sociale.

Cultură impresionantă de canabis, descoperită în Galați. Traficanții, prinși dintr-o greșeală
Cultură impresionantă de canabis, descoperită în Galați. Traficanții, prinși dintr-o greșeală

O cultură impresionantă de canabis a fost descoperită într-un imobil din Galaţi.

Recomandări
Avocata din SUA nu i-a impresionat pe judecătorii români. Fraţii Andrew şi Tristan Tate rămân în arest preventiv
Avocata din SUA nu i-a impresionat pe judecătorii români. Fraţii Andrew şi Tristan Tate rămân în arest preventiv

Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, contestaţiile depuse de fraţii Andrew şi Tristan Tate împotriva deciziei instanţei de fond prin care au fost prelungite cu 30 de zile mandatele de arestare emise pe numele lor.

Victor Pițurcă a răbufnit, deși nu are voie să dea declarații. Ce a spus despre directorul Romarm
Victor Pițurcă a răbufnit, deși nu are voie să dea declarații. Ce a spus despre directorul Romarm

Deși nu are voie să dea declarații, potrivit procedurii controlului judiciar, Victor Pițurcă a răbufnit miercuri și a negat vehement implicarea sa în dosarul privind achiziția de măști neconforme, vândute Ministerului Apărării.

Reacția MAE rus, după ce Macron a vorbit despre înarmarea Ucrainei. „Nu pot să cred că este vorba despre logica unui adult”
Reacția MAE rus, după ce Macron a vorbit despre înarmarea Ucrainei. „Nu pot să cred că este vorba despre logica unui adult”

Diplomaţia rusă respinge miercuri drept ”absurd” faptul că preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că livrările de armament Ucrainei nu constituie o escaladare.