Ce spune un avocat despre decizia poliției din Bihor de a aresta șoferii băuți peste noapte
Decizie fermă a autorităților din Bihor. Şoferii care circulă băuţi sau drogați în judeţ se pot aştepta să petreacă noaptea în arest.
Poliţiştii anunţă că vor înmulți verificările în trafic, iar cei care depăşesc o anumită concentraţie de alcool vor ajunge imediat după gratii.
După astfel de testări, dacă rezultatul este pozitiv, cifrele îi pot trimite pe unii şoferii din Bihor direct în arest pentru o noapte.
Razii se vor face inclusiv în weekend şi în zilele de sărbătoare, când mulţi uită de lege şi se urcă la volan, deşi au băut.
Anul trecut, 52 de şoferi din Bihor au fost reţinuţi după ce au fost prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Anul acesta, acţiunile de acest fel s-au intensificat. Într-o ședință la Prefectură, conducerea poliției din județ a anunțat măsuri drastice.
Chestor Alin Haniș, șeful IPJ Bihor: „Cred că ați observat că, în ultima perioadă, cel puțin la consumul cu alcoolemii mari și consumul de substanțe psihoactive, de regulă, conducătorul auto este reținut. Măcar 24 de ore”.
Mircea Ursuta, avocat: „Ce face Poliția Rutieră Bihor este legal. Urmează ca Ministerul de Interne să aprecieze dacă toți polițiștii din țară să facă la fel sau nu”.
Potrivit Codului rutier, un şofer care are o alcoolemie de 0,8 comite o infracțiune pentru care se deschide dosar penal, iar pedepsa poate fi amendă sau închisoare.
Şoferul prins băut este dus la spital pentru prelevarea probelor biologice, apoi la secție unde primește calitatea de suspect.
Polițistul care se ocupă de caz poate dispune sau nu reținerea șoferului pentru 24 de ore.
Nicolar Istrat, profesor de legislație rutieră: „Măsura reținerii 24 de ore nu este o măsură exagerată. Alcoolul în cantități mari sau drogurile influențează chiar raționamentul omului”.
Între timp, dosarul ajunge la un procuror care decide dacă suspectul va fi anchetat în libertate sau va fi arestat.
Marius Giurisici, președinte Asociația Auto Club Rally Timiș: „Cu siguranță cu toții am auzit mitul: beau un pahar că n-am nimic, ceea ce este complet fals pentru că după un singur pahar viteza ta de reacție din punct de vedere biologic încetinește cu 112 milisecunde. La o viteză de 110 km la oră, asta înseamnă în evitarea unui obstacol patru metri în plus”.
În multe judeţe, poliţiştii iau decizia reţinerii pentru 24 de ore doar dacă şoferul comite mai multe infracţiuni: provoacă un accident, nu este la prima faptă, devine agresiv sau violent.