Zapada pe Transfagarasan: Turistii ramasi blocati in autoturisme au ajuns la Balea
E doar septembrie, dar iata ca vorbim despre soferi care au cerut ajutor din cauza zapezii de pe drum.
Mai multe masini au ramas blocate pe Transfagarasan, dupa ce turistii s-au ambitionat sa ajunga la Balea Lac, desi nu aveau cauciucuri de iarna si ningea puternic.
A nins si pe platoul Bucegi, unde vantul si ceata au facut ca frigul sa se simta mai aspru.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Turistii au ramas blocati in zona situata intre Refugiul Salvamont de la cota 2000 si tunelul care face legatura intre judetele Arges si Sibiu. Un utilaj de deszapezire cu lama a intervenit pentru curatarea soselei de zapada dupa ce alarmati, oamenii au sunat la 112. Salvamontistii insotiti de jandarmi si de drumari i-au ajutat sa isi impinga masinile pentru a se putea intoarce din drum. Turistii, majoritatea din Galati, aveau masini cu cauciucuri de vara, desi pe Transfagarasan a nins inca de la inceputul lunii.
Potrivit Mediafax, peste 30 de masini au avut nevoie de asistenta pentru a putea sa depaseasca portiunea de drum cu zapada.
Primul apel la 112 a venit la ora 11.
"Am intervenit, avem mai multe echipaje in zona, pregatite in caz de nevoie, era 6 cm zapada, acum 10, inca mai ninge", a declarat capitanul Madalina Epure, purtator de cuvant ISU Arges.
Autoritatile le recomanda celor care vor sa profite de ultimele saptamani in care Transfagarasanul mai este deschis sa isi echipeze masinile pentru iarna. Drumul se inchide an de an la 1 noiembrie, insa pana atunci este de asteptat sa mai ninga.
De zapada au avut parte si cei care au ajuns sambata in Bucegi, la cota 2000. Unii si-au completat echipamentul in ultimul moment.
Altii au rabdat de frig pentru o poza.
Oamenii locului sunt obisnuiti. Desi sperau ca iarna sa mai intarzie putin.
"Asa cum a fost in aceasta perioada a lunii septembrie, parca nu-mi aduc aminte sa fi fost de mult timp. In zona asta iarna grea este un lucru obisnuit", spune Eugen Chitanescu, cabanier.
Meteorologii rusi au anuntat ieri ca, cel mai probabil, Europa va trece anul acesta prin cea mai grea iarna din ultimul secol. Informatia nu a fost confirmata insa de alti specialisti.