Zăpadă de aproape un metru în unele zone montane
Vremea contrastelor conturează două anotimpuri în ţară. În staţiunile de la munte, jos e toamnă în toată regula, cu ploi mocăneşti. În schimb sus, pe creste, bate viscolul, iar zăpada are aproape un metru în unele zone.
Bărbatul găsit îngheţat, sâmbătă, pe platoul Bucegilor, a fost coborât de salvamontişti, după o operaţiune care a durat nouă ore. Încă nu se ştie cauza morţii.
Vremea rea le-a dat de furcă salvamontiştilor, care au pornit în misiune să recupereze trupul fără viaţă al unui bărbat găsit de turişti în vârful muntelui.
Zăpada mare şi vântul puternic au făcut că vizibilitatea să fie zero, în unele zone. În total, operaţiunea salvatorilor a durat nouă ore.
Bărbatul, care avea 45 de ani, ar fi decedat din cauza hipotermiei. Autopsia va lămuri, însă, cauza.
Frigul şi iarna pun stăpânire pe munţi. La vârful Omu, zăpada are deja peste 50 de centimentri. Rafalele de viscol bat cu peste 70 de kilometri la oră, iar temperaturile au scăzut la minus 6 grade.
Brașov
Ninge încontinuu de aproape două zile şi în Vârful Postăvaru din Poiana Braşov. La peste 1.200 de metri altitudine, ninge viscolit. Stratul de zăpadă măsoare deja pe alocuri aproximativ 30 de centimetri. Vântul bate cu putere şi este foarte frig.
Diferenţa de temperatură de la baza masivului şi vârf este de aproximativ șapte grade. Sunt minus patru grade, e mare diferenţă. Vântul ajunge la vreo 70 km pe ora, are 20 de metri pe secundă rafală.
Cei care au urcat la cabană s-au încălzit cu vin fiert, apoi au făcut un om de zăpadă.
Peisaj de iarnă găsim şi la Bâlea Lac, unde ninge fără încetare de vineri seară şi sunt minus 3 grade. În unele locuri, zăpada are deja 30 de centimetri.
Tineri: „Am vrut să facem o baie (în lac) dar...vai mama mea! Friguţ. Mi-a zis mama să-mi iau gumele mai. E foarte frumos la Bâlea. E frumos, dar vai ce frig e!"
Bărbat: „Iarna tot timpul e frumos la munte, dacă eşti pregătit cu echipament. Și aşa, prima ninsoare mai serioasă. Nu ştiu dacă ţine mult."
Pe Transalpina şi Transfăgărăşan, echipajele au ieşit să împrăştie material derapant şi să cureţe drumurile. Traficul pe Transfăgărăşan va fi deschis până la sfârşitul lunii octombrie. Apoi, accesul la Bâlea Lac se va putea face doar cu telecabina, de la Bâlea Cascadă.
Codul galben de vânt şi ninsori viscolite în Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei şi nord-estul Munteniei a fost prelungit de meteorologi până la miezul nopţii. La fel şi cel portocaliu, valabil în judeţele Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa. În Delta Dunării şi pe litoral, vremea rea durează până luni dimineaţa.