„Alocația este 250 de euro pe lună.” Crește numărul copiilor care se mută în străinătate
Cu peste cinci milioane de români plecați peste hotare crește și numărul copiilor care se mută în străinătate.
În medie, peste 12.000 părăsesc oficial România și sunt scoși din sistemul de plată a alocației pentru că o primesc pe cea din țara în care stau cu ai lor. În realitate, spun specialiștii, numărul lor este și mai mare, pentru că nu toți sunt înregistrați oficial.
După câteva slujbe sezoniere, Dorina și Cătălin au decis să se mute definitiv în Germania. Aici vor să îl crească și pe Eric, care va merge la creșă peste câteva luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dorina Giurgiu: „Alocația este 250 de euro pe lună, dar pe lângă alocație, pentru mine cel mai important lucru este faptul că toate controalele pe care le am cu el nu costă pentru că sunt decontate de casa de sănătate.”
Iar sistemele de protecție și educație moderne din străinătate îi fac pe tot mai mulți părinți să-și ia copiii și să se mute din țară. Numai în ultimii ani au plecat legal peste două milioane de români, aproape 20% din forța de muncă, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.
Asistăm la etapa a doua a migrației, spun specialiștii, când românii au ajuns să își întemeieze familii sau să îi aducă aproape pe cei rămași inițial acasă.
Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, numărul copiilor care nu mai primesc alocație din România crește de la un an la altul.
Potrivit regulamentelor europene, este interzis cumul de prestații de același tip din două sau mai multe state ale UE.
Practic, un copil născut în România nu poate avea alocația și din țară și din străinătate și primește doar din statul unde locuiește alături de un părinte.
În 2022, au fost întregistrate peste 13.600 cereri pentru întreruperea temporară a plății alocației în România.
Cei mai mulți sunt în Germania, unde s-au înregistrat peste 6.600 de cereri, urmează Belgia, Austria, Olanda și Marea Britanie.
Dan Petre, sociolog: „De regulă, momentul în care copilul este integrat în sistemul de învățământ, în sistemul de protecție, familia își taie legăturile cu România.”
Mulți sunt și cei care pleacă fără forme legale, însă ajung în cele din urmă să-și înscrie copiii la școală, spun specialiști.
Potrivit INS, sunt aproape o jumătate de milion de români care au declarat că au reședința temporar în altă țară. Lor li se adaugă tinerii care pleacă la studii și nu se mai întorc.
Numai la Universitatea Politehnică din București, din cei peste 24.000 de studenți, mai bine de o mie pleacă anual cu diverse programe în străinătate, iar de la Universitatea din București aproape 500.
În toată țara vorbim de mii de adolescenți care își găsesc un alt drum peste graniță. Între timp în țară, rata natalității a ajuns la recorduri negative istorice.
Numărul copiilor născuți într-un a scăzut sub 180.000, în condițiile în care, în anii '90 erau peste 300.000.