Vremea rea a pus stăpânire pe România. În Cluj-Napoca vântul a împins pe pistă un avion, la aterizare
Curenți puternici care au coborât din nordul Europei au adus în mai multe regiuni din România vânturi care, în unele locuri, au avut puterea unui uragan de gradul 1.
Trei județe s-au aflat mai multe ore sub cod roșu de vijelii, iar în Cluj-Napoca vântul a împins pe pistă un avion la aterizare. În alte locuri, rafalele au smuls acoperișurile blocurilor și au fost distruse mașini. Un tânăr din Iași a fost rănit după ce o bară de metal ruptă de vânt l-a lovit în cap, iar unde a mai și nins ambulanțele nu au putut ajunge la cei în nevoie și s-a cerut ajutor de la salvamontiști pentru salvarea pacienților.
Șase ore a fost cod roșu de viscol în Caraș-Severin și Hunedoara. În zonele înalte vântul a atins viteze similare unui uragan. În municipiul Lupeni o masă de aer cald s-a întâlnit cu alta rece, iar furtuna de zăpadă a fost însoțită de tunete și fulgere.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acoperișul unui bloc a fost aruncat peste o mașină, iar bucățile din lemn și metal au rupt firele de curent de pe calea ferată aflată în apropiere.
Pe drumul dintre Novaci și Rânca - în județul Gorj circulația a fost închisă din cauza viscolului.
Ambulanțele nu au putut ajunge la un copil de un an și trei luni, cu febră mare, și la un tânăr cu atac de panică.
Pe cei doi i-au adus spre spital salvamontiștii.
Cristi Tudor, DRDP Craiova: ”Utilajele noastre nu mai pot să acționeze, pentru că pur și simplu nu se mai vede pe unde să acționeze și riscul este foarte mare.”
Constantin Brujan, Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu: ”E foarte rău, e viscol, nu se vede la o jumătate de metru în față.”
Mai mulți șoferi au rămas cu mașinile blocate pe marginea drumului, în Pasul Gutâi.
2.000 de oameni din două localități din Alba au petrecut noaptea în beznă după ce viscolul a rupt cablurile de la rețeaua de electricitate.
Iar un avion care venea de la Bolonga a derapat pe pistă la aterizarea pe aeroportul din Cluj-Napoca, după ce pilotul a făcut o manevră nerecomandată în condiții de vreme extremă, iar vântul a împins aeronava.
Pasager: ”La aterizare am crezut că zburăm iarăși. Ne-am speriat puțin.”
David Ciceo, director Aeroportul Cluj-Napoca: ”Nu era recomandat să întoarcă pe pistă în aceste condiții de vânt, lapoviță și ninsoare. Mai rar a fost un așa vânt, de o astfel de intensitate.”
135 de kilometri pe oră a fost viteza vântului măsurată de stația meteo Rețitiș din Suceava.
Toată Moldova, de altfel, a fost sub cod galben de vreme rea.
În Bacău, vijelia a împins până într-o intersecție un cărucior în care se afla o fetiță de un an și trei luni, după ce mama îl abandonse pe trotuar ca să intre într-o sală de jocuri, după soțul ei.
Același vânt turbat a smuls acoperișul unui bloc în Râmnicu Vâlcea.
Iar, marți, în Iași un băiat de 17 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit în cap de o bară din aluminiu desprinsă dintr-o vitrină exterioară a unui mall.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că nu mai sunt drumuri naționale blocate de zapadă și singurele restricții sunt pe Transalpină, unde nu au voie camioanele grele și pe o porțiune montarea lanțurilor antiderapante la mașini este obligatorie.