Vreme severă de iarnă în 9 județe, unde s-a emis cod portocaliu de ninsoare, viscol și vânt

Ultima actualizare: 30-11-2021 21:55

Iarna a început să își arate latura periculoasă și aduce necazuri peste tot în țară. Va ninge viscolit în nouă județe, unde meteorologii au emis cod portocaliu de vreme rea.

Pe șoselele unde s-a așternut deja zăpada s-au produs mai multe accidente, și s-a circulat cu mare greutate. Este rău și pe litoral. La malul mării s-au înălțat valuri de câțiva metri și au fost închise porturile.

Ziua a început cu un accident în care două femei și-au pierdut viața, la Rășinari, în Sibiu. Afară ningea, iar șoseaua era acoperită cu zloată. În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere, un autoturism pare că patinează până ajunge pe contrasens și se ciocnește de autobuzul care venea din față.

Șoferul autobuzului: "A venit direct în mine. Ce să mai evit, că na, ... direct!".

Cei din mașina mică erau colegi de muncă, la o pensiune din apropiere. Una dintre femeile care a murit era din Bacău, iar cea de-a doua venise la noi din Nepal, ca să câștige o pâine mai bună.

Polițiștii bănuiesc că mașina a derapat în urma unei manevre imprudente a șoferului.

Inspector Adriana Ioana Avădanei, Poliția Rutieră Sibiu: "Urmează să stabilm dacă și condițiile meteo au dus la producerea accidentului rutier."

Zăpada proaspăt depusă a făcut probleme și în Predeal. Pe o stradă, șoferii au intrat unii în alții. Pentru ca asemenea situații să nu se repete, oamenii au chemat utilajele de deszăpezire.

Pe aceeași stradă, un alt șofer care a încercat să evite un autoturism s-a oprit într-un stâlp de iluminat. Se pare că nu avea cauciucuri de iarnă.

Un șofer pe care vremea rea l-a prins nepregătit în trafic a tras pe dreapta și a chemat un echipaj de vulcanizare mobilă ca să îi monteze cauciuri de iarnă ca să poată să își continue drumul.

La malul mării a fost cod portocaliu de furtună. Toate porturile maritime au fost închise, manevrele navale suspendate, iar comandanții au luat masuri suplimentare de ancorare și siguranță. Valurile au măsurat 4 metri înălțime, iar rafalele de vânt au depășit 90 de km/h.

Vremea rea continuă și în orele următoare. La noapte va fi urgie în mai multe locuri din țară.

Meteorologii au emis cod portocaliu de ninsoare, viscol și vânt pentru 9 județe din țară.

În nordul Carpaţilor Orientali, în Carpaţii Occidentali şi în partea vestică a Carpaţilor Meridionali va ninge viscolit și se va depune strat consistent de zăpadă. Alte 24 de județe sunt vizate de un cod galben de vreme rea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO