Mii de credincioși s-au închinat la Peștera Sfântului Andrei. De ce l-a sunat încontinuu IPS Teodosie pe ministrul de Interne
Mii de credincioși s-au închinat marți la Mânăstirea ”Peștera Sfântului Apostol Andrei”, în județul Constanța, în zi de mare sărbătoare.
Pe vreme potrivnică, oameni din toată țara au mers în pelerinaj, pe jos, kilometri întregi ca să ajungă în locul în care, potrivit tradiției, a trăit o vreme apostolul care a creștinat aceste ținuturi. Mulți au venit și cu mașinile, iar în zonă s-au creat blocaje.
Dis-de-dimineață, oamenii au început să curgă spre peștera Sfântului Apostol Andrei, de lângă localitatea Ion Corvin, la zeci de kilometri de Constanța.
Pentru o bună organizare, oamenii legii au făcut un coridor special pentru cei care vor să ajungă la Peștera Sfântului Andrei.
La primele ore ale dimineții, deja ajunseseră peste 5.000 de credincioși și în acest moment coada se lungește pe mai bine de 500 metri, iar oamenii continuă să vin, desiș plouă neîncetat.
Din cauza restricțiilor, la mănăstire nu s-a putut ajunge cu autocarul. Pelerinii au lăsat mașinile personale pe un sens și au mers pe jos câțiva kilometri, înarmați cu umbrele, pelerine și haine groase. Cu mașina nu s-a mai putut circula decât în direcție inversă, dar s-au creat blocaje.
Majoritatea credincioșilor au purtat mască
Slujba din curtea mănăstirii a fost oficiată de Înalt Prea Sfințitul Teodosie, ierarhul Tomisului.
Înainte de intrarea în Peștera Sfântului Andrei au fost așezate mai multe racle cu moaște pe care oamenii au putut să le sărute.
”Credincioasă: N-am dormit toată noaptea ca să ajung la Peștera Sfântului Andrei.
Reporter: Mai aveți răbdare să stați?
Credincioasă: Da, da, ne ține Dumnezeu sănătoși pe toți”.
Credincios: ”Nu stăm foarte mult timp, vreo 30-40 minute, dar am mers vreo 2 km jumate pe jos prin ploaia asta”.
Credincioasă: ”Chiar dacă plouă, ne întărește Dumnezeu și stăm aici, ne place”.
”Credincios: Am mers vreo 2 km jumate pe jos, prin ploaia asta.
Reporter: De unde veniți?
Credincios: De la București”.
Tânără: ”Am venit să ne rugăm la Sfântul Andrei pentru noi personal, familiile noastre și să ne cer iertare de la Dumnezeu că cu toții avem greșeli”.
Femeie: ”Gânduri bune, pentru sănătate, pentru realizarea dorințelor copiilor, nepoților, însănătoșirea lor cu pandemia”.
Majoritatea creștinilor au purtat mască. Voluntari din partea mănăstirii au împărțit măști celor care au avut nevoie, iar pe tot traseul pelerinilor au fost puse dozatoare cu dezinfectant.
”Reporter: Ați reușit să luați masca, ați venit echipat?
Credincios: Da, da, am mai avut una, dar s-a deteriorat și n-am mai avut încotro”.
IPS Teodosie: ”Autoritățile au fost exagerate”
”Credincios: Fără de Dumnezeu, nimic nu se poate întâmpla bun.
Reporter: Ați purtat astăzi mască?
Credincios: Sigur am purtat, la ce bun, dacă s-a udat și îți dai seama, știi”.
În ciuda restricțiilor, în zonă au ajuns și autocare. Masurile de siguranță sanitară impuse de autorități l-au nemulțumit pe Înalt Prea Sfințitul Teodosie. Ierarhul nu a purtat mască deloc.
”IPS Teodosie: Oamenii au venit cât au putut să vină, unii s-au mai înfricoșat, dar sperăm să treacă și toate pandemiile acestea, care sigur sunt de discutat. Autoritățile au fost exagerate în măsurile acestea. S-a și spus să nu vină cu autocarele. De ce? Este o mare exagerare. L-am căutat pe ministrul de Interne pe toate telefoanele, nu l-am prins să ne dea o dezlegare.
Reporter: Patriarhul Daniel s-a vaccinat, dvs?
IPS Teodosie: Bineînțeles, nu mă voi vaccina, pentru că sunt alergic și nici nu am convingerea că trebuie să mă vaccinez”.
Considerat Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, Sfântul Andrei a adus cuvântul Evangheliei, în primul secol al creștinismului pe pământul Dobrogei de astăzi.
Peste 900.000 de români îi poartă numele.
Români care își sărbătoresc onomastica de Sf. Apostol Andrei
Prenume masculine/ Nr. persoane
Andrei - 471.375
Andi - 2.940
Andreeas - 787
Andreiu - 356;
Andrew - 618;
Andrey - 260;
Andrias/Andriaş - 8;
Andrieș/Andrieş - 40;
Andru - 157
Andreas/Andreas/Andreaş - 8.847
Andu - 148
Endre - 3.124
Ondras - 2.
Prenume feminine/ Nr. persoane
Andreea - 337.437 de persoane.
Andra - 31.310
Andrada - 21.051;
Andreia - 7.835
Andrea/Andrea - 24.215;
Deea - 381;
Deia - 30.
SURSA: DIRECȚIA PENTRU EVIDENTA PERSOANELOR
Potrivit Evidenței Populației, este vorba de 500.000 de bărbați și 422.000 de femei. Printre bărbați, 471.000 se numesc Andrei, aproape 3.000 - Andi și 148 Andu.
Dintre doamne, 337.000 poartă numele Andreea, 31.000 Andra, 21.000 Andrada și 30 Deia.