Prinsi intre dragoste si lege. O dezbatere controversata despre drepturile cuplurilor de homosexuali, la "Romania, te iubesc"

15-10-2016 18:20

In vreme ce 3 milioane de romani au semnat pentru ca in constitutia tarii sa se scrie clar ca familia se intemeiaza pe relatia liber consimtita dintre un barbat si o femeie, comunitatea gay din Romania cere drepturi egale.

Duminica, la "Romania, te iubesc!", cunoastem cateva povesti din viata unor cupluri de homosexuali, dar vorbim si despre argumentele aduse de Coalitia pentru familie, totul intr-o dezbatere despre viitorul Romaniei.

Tarile occidentale si-au deschis politicile publice spre minoritati, inclusiv cele sexuale, iar subiecte care altadata erau tabu acum sunt puse in discutie si regulile se complica.

Schimbarile din ultimii 20 de ani nu au ramas fara ecouri si in societatea romaneasca. Daca pana in anul 2000, homosexualitatea era incriminata ca fapta penala, acum comunitatea gay din Romania este din ce in ce mai vocala in a cere drepturi egale cu cetatenii heterosexuali.

ADRIAN COMAN: "Eu n-as vrea sa fie nimeni in situatia aceea. Absolut nimeni. Nu trecusera nici 3 ani de zile de cand il pierdusem pe Danut si Relu se declara ca este homosexual. E copilul meu, ce sa fac".

VLAD MIRITA, tenor, Coalitia pentru Familie: "Scopul acestui demers este unul foarte simplu, concret: vrem ca in Constitutia Romaniei, definitia familiei sa fie actualizata si in loc sa scrie ca acum ca "casatoria este uniunea liber consimtita intre soti, trebuie sa fie uniunea liber-consimtita intre un barbat si o femeie" si pentru simplul fapt ca atunci cand a fost enuntata aceasta definitie, sigur ca la asta se referea. Nimeni n-a prevazut ca peste ani si ani de zile termenul de sot va avea si alte conotatii".

Valorile occidentale au adus la pachet si schimbari asupra mentalitatilor, homosexualitatea nu mai este considerate problema unei comunitati periferice, ci isi pune amprenta si asupra vietii si culturii majoritatii heterosexuale.

Povesti de viata si o dezbatere controversata, duminica, la Romania te iubesc.