Vladimir Putin dă vina pe Ucraina pentru încetinirea negocierilor de pace

Ultima actualizare: 26-04-2022 23:05
vladimir putin, rusia
Getty

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus marți (26 aprilie) șefului ONU Antonio Guterres că strategia Rusiei de negociere cu Ucraina s-a schimbat ca urmare a „provocărilor“ lansate împotriva soldaților ruși.

Putin se referea la acuzațiile cu privire la comportamentul armatei ruse în Bucha, un oraș de lângă Kiev, conform AP.

„Din păcate, după reușita unor acorduri și intențiile clar demonstrate de a crea condiții favorabile pentru continuarea negocierilor, am întâmpiat provocări în Bucha, care nu au nimic de-a face cu armata rusă,“ a spus președintele.

„Știm cine a făcut asta – cine a pregătit această provoare, prin ce mijloace, cine sunt oamenii care au lucrat la asta – poziția negociatorilor noștri în legătură cu Ucraina s-a schimbat radical după asta,“ a adăugat Putin.

Putin a acuzat negociatorii Ucrainei că au dat înapoi în privința garanțiilor de securitate pentru Crimeea, Sevastopol și republica Donbas. „Au refuzat,“ a remarcat președintele rus.

Însă, acesta a insistat că încă au loc negocieri între Rusia și Ucraina, adăugând că „speră“ ca acestea să „ne conducă la un rezultat pozitiv“.

În timpul întâlnirii cu Putin, Guterres a criticat operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, spunând că reprezintă o „violare“ a integrității teritoriale a țării vecine și o încălcare a Cartei ONU.

Oficialul ONU i-a solicitat Rusiei să permită evacuarea civililor blocați în uzina de fier Azovstal din Mariupol, oferind ajutorul ONU și al agențiilor Crucea Roșie.

Dar Putin a spus că vina pentru oamenii blocați în fabrică le revine soldaților ucraineni.

„De fapt, am auzit de la autoritățile ucrainene că există civili (la uzina de oțel Azovstal în Mariupol). Atunci, soldații armatei ucrainene trebuie să îi elibereze. Sau se comportă ca niște teroriști, ca în multe țări din lume, ca ISIS (Statul Islamic) în Siria, ascunzându-se în spatele civililor.“

Putin a mai spus că negociatorii ruşi şi ucraineni au realizat „progrese serioase“ în negocierile de la Istanbul, în Turcia, luna trecută, conform AP, citat de News.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO