Dacian Ciolos, intampinat cu onoruri militare in prima vizita oficiala la Paris. Ce a discutat premierul cu Francois Hollande

Ultima actualizare: 23-01-2016 07:12

Premierul Dacian Ciolos s-a intalnit miercuri cu presedintele si premierul Frantei.

Seful Guvernului roman se afla intr-o vizita oficiala de doua zile, la Paris, unde a discutat printre altele despre aderarea Romaniei la spatiul Schenghen, dar si despre terorism si valul de migratie, cu care se confrunta Europa.

Premierul Dacian Ciolos a fost intampinat la Dom des Invalides cu onoruri militare.

Putem spune ca Franta este ca o a doua casa pentru Dacian Ciolos.Premierul a studiat aici, vorbeste fluent franceza, sotia sa este frantuzoaica si toate acestea conteaza intr-o vizita oficiala. Ramane de vazut cat de mult. Pe agenda discutiilor se afla doua subiecte sensibile pentru Romania, raportul MCV in care ani la randul am fost criticati din cauza coruptiei si aderarea la spatiul Schenghen. Anul acesta speram sa intram macar cu aeroporturile si sustinerea francezilor este cruciala"

Premierul si presedintele Frantei au discutat la Palatul Elisee timp de o ora si jumatate in timpul unui dejun de lucru.

Francois Hollande, presedintele Frantei: Este pentru Franta atat prietenie, cat si recunostinta personala la adresa premierului Ciolos pentru ca Franta isi aminteste ca el a fost un excelent comisar european pentru agricultura, care a vegheat asupra negocierilor dificile, pentru a da agriculturii europene conditiile sa se dezvolte, intr-o perioada grea pentru Franta si ceilalti membri, mai ales in domeniul cresterii animalelor.

Dacian Ciolos: Am confirmat dorinta Romaniei de consolidare a frontierelor si speram ca aceasta contributie a noastra va conta la aderarea in Schengen. Vom sustine orice initiative menite sa asigure un spatiu schengen solifd si sigur

Francois Hollande: Trebuie sa pastram Schengen pentru libera circulatie. Romania doreste de mult timp sa participe ca membru plin la Schengen si cei doi ministri de interne discuta despre etapele care trebuie parcurse in conditiile de securitate actuale. Lucram impreuna la adoptarea Registrului European al pasagerilor care sa ne permita verificari ale zborurilor din spatiul Schenghen

Franta pare sa sustina aderarea Romaniei la spatiul Schenghen in etape, mai intai la nivelul aeroporturilor. Francois Hollande a mai declarat ca Franta este interesata sa investeasca in infrastructura si energie in tara noastra, in timp ce Dacian Ciolos a invitat companiile franceze sa participe la dezvoltarea Laserului de la Magurele. Presedintele francez a atins si un subiect sensibil pentru romani: repatrierea romilor.

Premierul roman a facut o vizita si la Atelierul lui Constantin Brancusi de la muzeul Pompidou, acolo unde se afla unele dintre cele mai valoroase sculpturi ale artistului roman. Ministerul roman al Culturii intentioneaza sa ii convinga pe oficialii francezi sa trimita temporar in Romania cateva dintre operele semnate de Brancusi, pentru a fi expuse in muzee.

Cu cine se va mai intalni premierul Dacian Ciolos in vizita sa oficiala

 

Prim-ministrul Ciolos va avea, de asemenea, intrevederi cu presedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, si cu presedintele Adunarii Nationale a Frantei, Claude Bartolone.

"Principalele subiecte abordate in cadrul discutiilor cu oficialii francezi vizeaza relatiile istorice privilegiate dintre Romania si Franta, intensificarea ritmului pentru finalizarea proiectelor din Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic cu Franta, dinamizarea relatiilor economice si consolidarea contactelor cu mediile de afaceri, consolidarea cooperarii sectoriale in domenii de interes comun, dar si subiecte importante de pe agenda europeana si internationala, precum terorismul, migratia si politica de securitate a Uniunii Europene", precizeaza Guvernul.

Potrivit sursei citate, vor mai fi abordate subiecte precum aderarea Romaniei la spatiul Schengen, viitorul raport al Comisiei Europene referitor la Mecanismul de Cooperare si Verificare, dar si cooperarea in procesul de pregatire a tarii noastre pentru preluarea mandatului Presedintiei Consiliului UE.

Prim-ministrul Ciolos va avea intalniri si cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta. La universitatea franceza SciencesPO, seful Executivului se va intalni cu un grup de studenti si masteranzi romani, prilej cu care va sustine un discurs despre beneficiile aderarii la UE si viziunea Romaniei asupra proiectului european.

Pe langa convorbirile cu inalti oficiali francezi pe teme de interes comun, vizita va avea si o componenta economica, fiind programata o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri francez, mentioneaza Executivul.

In seara zilei de miercuri, Ciolos va transmite un mesaj in deschiderea concertului care marcheaza Ziua Nationala a Culturii Romane, concert sustinut de maestrul Eugen Doga, organizat de Ambasada Romaniei la Paris impreuna cu Ambasada Republicii Moldova.

Seful Executivului va vizita si atelierul, devenit muzeu, al marelui sculptor Constantin Brancusi.

Din delegatia oficiala fac parte viceprim-ministrul Costin Borc, ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, seful Cancelariei prim-ministrului, Dragos Tudorache, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, si ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO