Iohannis, dupa CSAT: In apropierea granitelor tarii sunt ucisi oameni. Ce vor face trupele portugheze pe teritoriul Romaniei
150 de militari portughezi si patru avioane F16 vor stationa la vara in Romania. Decizia a fost luata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii care s-a reunit marti pentru prima data, de cand presedintele Klaus Iohannis, a preluat mandatul.
Ministrii responsabili cu apararea impreuna cu sefii serviciilor secrete au discutat si despre pericolul pe care il reprezinta, situatia din Ucraina in regiune si daca in Romania pot exista motive de ingrijorare. Timp de doua luni, mai si iunie, in Romania, politia aeriana NATO va fi asigurata de armata protugheza. 4 avioane F16 falcon si 150 de militari pentru intretinerea si operarea lor, vor ajunge curand in Romania.
CSAT a aprobat cererea care va fi trimisa la parlament. Este de asteptat insa ca si armata romana sa participe cu aeronave. Primul CSAT cu presedintele Iohannis a avut pe ordinea de zi si Ucraina. Premierul Victor Ponta spunea inca de luni ca trebuie sa fim atenti la cum evolueaza conflictul de la est de noi.
In sedinta consiliului, s-a discutat si despre programul de imbunatatire a capacitatii de lupta a armatei romane. Ceea ce insemmna ca militarii nostri trebuie sa poata reactiona imediat in cazul unui conflict. Pentru asta, militarii sunt selectati si antrenati in permanenta pentru a participa in teatre de operatiuni precum Irak, Afganistan sau Kosovo. Acest efort presupune inclusiv actualizarea premanenta si a dotarilor.
Presedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook, dupa sedinta CSAT, urmatorul mesaj:"Dupa mai bine de o jumatate de secol de pace, in apropierea granitelor noastre sunt ucisi oameni. Altii isi parasesc satele in cautarea unui refugiu. Romania se afla la aproximativ 300 de km de Crimeea, locul unde a inceput anul trecut modificarea granitelor stabilite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pasnica. Cu ocazia reunirii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii am evaluat conflictul din Ucraina, efectele lui in regiune si am reconfirmat angajamentele asumate de Romania in cadrul parteneriatelor noastre strategice."
La sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au participat: Prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea; ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa; ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu; ministrul Justitiei, Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose; ministrul Finantelor Publice, Darius-Bogdan Valcov; Directorul Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig; prim-adjunctul Directorului Serviciului Roman de Informatii, general-locotenent Florian Coldea; prim-adjunctul Directorului Serviciului de Informații Externe, general Silviu Predoiu; Șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciuca; consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Adrian-George Scutaru; secretarul CSAT, general Ion Oprisor.
Au mai participat, ca invitati: ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Mihai Grindeanu, si Directorul Serviciului de Protectie si Paza, general Lucian-Silvan Pahontu.
O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza starii de securitate din Ucraina si implicatiile pentru Romania. Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fața de cooperarea bilaterala cu Romania. In continuare, membrii Consiliului au luat in discuție stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana și stadiul demersurilor de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest. Acestia au apreciat ca, in anul 2014, s-au inregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodata, membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest.
O alta tema de pe agenda sedintei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva pana in anul 2022. Membrii Consiliului au concluzionat ca, in anul 2014, Romania a continuat respectarea angajamentelor asumate in cadrul organismelor internationale de securitate, simultan cu reducerea contributiei cu forte in teatrele de operatii.
Membrii Consiliului au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017, urmare a consensului obtinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare.
Urmatoarea tema a constituit-o avizarea proiectului de lege privind planificarea apararii. Membrii Consiliului au apreciat ca aceasta lege urmareste eficiența procesului de planificare a apararii, concentrat asupra dotarii militare, in scopul integrarii tuturor disciplinelor de planificare a apararii si asigurarii coerentei acestora cu planificarea din celelalte state NATO si UE.
Referitor la exercitiile si antrenamentele de mobilizare desfasurate in anul 2014, membrii Consiliului au fost informati despre concluziile raportului prezentat si propunerile Guvernului de imbunatatire a activitatii institutiilor implicate.
In continuare, membrii Consiliului au analizat si aprobat raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, in anul 2014, institutie al carei obiectiv general a constat in dezvoltarea capacitații de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari și civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Poliție Aeriana NATO. Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii.
In cadrul sedintei, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2014 si s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, catre Parlamentul Romaniei.
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca s-a consultat cu presedintele Klaus Iohannis in legatura cu agenda sedintei CSAT de marti, el aratand ca situatia din Ucraina este "foarte proasta" si ca e necesar un grad ridicat de atentie din partea Romaniei. "Am fost consultat (in legatura cu sedinta CSAT, n.r.). Ca vicepresedinte, coform legii, trebuie sa fiu consultat. Ne-am consultat (cu presedintele Klaus Iohannis, n.r.), agenda este facuta si e normal sa avem CSAT", a spus Ponta, intrebat despre decizia lui Iohannis de a convoca CSAT.
Iintrebat daca exista in acest moment ingrijorari suplimentare legate de situatia din Ucraina, Ponta a precizat ca situatia din Ucraina si din regiune este foarte proasta si e necesar un grad ridicat de atentie. "Categoric, trebuie sa fim foarte atenti pentru ca situatia este proasta, e rea, ceea ce se intampla in Ucraina, ceea ce se intampla in restul regiunii, dar Romania este o tara foarte stabila", a spus Ponta.
Sursa: Mediafax
Etichete: klaus iohannis, SRI, csat, Florian Coldea,
Dată publicare:
03-03-2015 15:16