Vinerea Mare, zi de post și reculegere. Credincioșii se vor aduna în jurul bisericilor şi vor cânta Prohodul Domnului
Astăzi este Vinerea Mare sau Vinerea Neagră, care amintește, potrivit credinței creștine, de ziua în care a pătimit și a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Unii țin astăzi post sever, în așteptarea Învierii.
Joi seară, credincioșii au venit în numar mare, la Denia celor 12 Evanghelii.
Aproape de miezul nopții, într-o biserică din București, credincioșii încă stăteau la coadă să se spovedească după Denie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: „În Vinerea Mare se spune dacă poți, să postești de dimineață până seară pentru jertfa adusă Bunului Dumnezeu, să fie lumea mai credincioasă, să lase ura, asta e ceea ce îi place lui Dumnezeu. Degeaba vii la biserică dacă tu te încarci de păcate și faci rău și te cerți.”
Potrivit traditiei, Vinerea Mare este o zi de reculegere, amintind jertfa Mantuitorului pe Cruce.
Femeie: „Un moment de apropiere către biserică. Ideal să se abțină cei care pot să nu mănânce.. să nu se certe cu ceilalți.. tot ce facem în post, dar mai cu sârguință. Asta e cea mai ușoară parte... mai importantă este partea spirituală și rugăciunea.”
Bărbat: „Este bine să ai un comportament mai civilizat față de semenii tăi, adică să te abții de la multe lucruri."
În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, reprezentand punerea in mormant a Mantuitorului. Iar credincioşii vin să se închine, aduc flori și trec pe sub masa pe care este pus acest obiect de cult de mare preț.
Femeie: „Să fim alături de Domnu Iisus, să cântăm prohodul că asta se întâmplă Vineri, apoi sâmbătă la Slujba de Înviere să luăm lumină, să luăm Paște.”
Vineri seară, cu ultima denie, se încheie slujbele speciale dinaintea Paștelui, iar credincioșii așteaptă momentul cel mai important al sărbatorii: Învierea Mântuitorului Iisus.
Cei mai mulți dintre noi asociază Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor cu Postul Negru, însă preoții spun că pe lângă acest lucru, astăzi este foarte important să avem grijă de sufletul nostru. Este o zi în care trebuie să fim mai buni, să ignorăm răutățile care ni se întâmplă în viața de zi cu zi și în care trebuie să ne împăcăm cu cei cu care ne-am certat. Tocmai de aceea, astăzi, în toate bisericile din țară este scos afară Sfântul Epitaf. Este vorba despre acel obiect de cult dreptunghiular, confecționat din in, mătase sau catifea, și pe care este brodată sau pictată scena înmormântării domnului Iisus Hristos.
Oamenii care vin astăzi la biserică, într-un mod simbolic, trec pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf de trei ori și se roagă fără oprire. Vineri seară, credincioșii vor cânta într-un glas cu preoții Prohodul, iar la finalul slujbei, vor înconjura biserica, tot într-un mod simbolic, de trei ori, pentru a fi pregătiți pentru noaptea de Înviere.
Sursa: Pro TV
Etichete: postul pastelui, traditii de paste, vinerea mare,
Dată publicare:
14-04-2023 13:43