Vijelie și grindină în Capitală, sâmbătă seara. Care este explicația fenomenului meteo neobișnuit pentru luna februarie

Ultima actualizare: 28-02-2021 09:48

Un fenomen meteo specific lunilor de vară a avut loc sâmbătă seară în zona Capitalei, cu o zi înainte să se încheie iarna calendaristică.

După o sesiune de tunete și fulgere, în București și în împrejurimi s-a pornit vijelia și a căzut grindina.

Deși nu este ceva obișnuit pentru luna februarie, meteorologii spun că astfel de fenomene sunt normale atunci când apar oscilații mari de temperatură.

Vineri, în București am avut mai mult de 20 de grade, iar apoi s-a răcit brusc. Sâmbătă, la amiază, spre exemplu, erau doar 9 grade.

Cerul Capitalei a fost brăzdat sâmbătă seară de fulgere, iar tunetele au răsunat ca în timpul unei furtuni de vară, spre mirarea bucureștenilor.

Temperaturile au scăzut brusc în cea mai mare parte a zonelor țării, după ce, vineri, termometrele au indicat și 22 de grade de Celsius. Răcirea bruscă a vremii a adus chiar și grindină în Capitală. Fenomenele, deși neobișnuite pentru luna februarie, nu i-au surprins pe meteorologi.

Teodora Cumpănașu, reprezentant ANM: „A pătruns în zona țării noastre o masă de aer mai rece, cu caracteristici polare, care a determinat scăderea valorilor termice în mare parte din țară. Doar în Oltenia și în Muntenia valorile s-au menținut încă foarte ridicate pentru această perioadă din an. Pot apărea astfel de fenomene, care nu sunt specifice sezonului rece, respectiv lunii februarie, dar sunt obișnuite în astfel de condiții meteo.”

Experții cred că ar trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene, la fel cum ne vom obișnui cu seceta extremă sau tornadele, vara, sau cu lipsa zăpezii, în sezonul rece.

Ele vor deveni frecvente din cauza încălzirii globale, cred cercetătorii.

Cercetător: „O să avem niște fluctuații destul de dese, diferențe de 20 de grade sau chiar până la 40 de grade într-o singură zi. Există o estimare, în care stratul de zăpadă, până în anul 2100, o să scadă cu 90%. Acest fenomen se întâmplă pentru că noi băgăm în atmosferă combustibil fosil."

Specialiștii estimează că temperatura medie anuală din București va crește de la 10,9 grade Celsius, în prezent la 19.2 grade, în următorii 80 de ani. Altfel spus, nepoții noștri vor vedea zăpadă doar în fotografii, iar Bucureștiul va avea clima Atenei.

Nu vă bucurați însă pentru asta. Zona de sud a țării riscă să transforme în deșert, iar numeroase specii de animale şi plante pot dispărea, pentru că nu se vor putea adapta unei schimbări atât de bruşte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO