Ninsori abundente în vestul Europei. „Bestia de la Răsărit 2” a afectat mai multe state
Ninsori abundente în vestul Europei, după ce furtuna Darcy, botezată şi „Bestia de la Răsărit 2”, a afectat în plin mai multe state europene.
În Marea Britanie, viscolul şi ninsoarea au dus la închiderea unor centre de vaccinare.
În Olanda şi Germania, traficul rutier a avut de suferit, iar cel feroviar a fost întrerupt în mai multe zone.
În Franţa, în schimb, mai multe oraşe aflate pe cursul unor râuri au fost inundate.
În întreagă Olanda, a fost decretat cod roșu din cauza celui mai puternic viscol din ultimul deceniu. Furtuna Darcy a așternut un strat consistent de zăpadă și a adus rafale de vânt de până la 90 km pe oră.
Numeroase zboruri au fost amânate sau anulate pe aeroportul din Amsterdam, în timp ce în sudul țării, pe aeroportul din Eindhoven, a fost suspendată complet activitatea. Toate cursele feroviare au fost anulate, inclusiv liniile internaționale cu Germania. Din cauza condițiilor meteo, autoritățile au închis centrele de testare pentru coronavirus.
Totuși, pentru că sunt așteptate până la 10 zile cu temperaturi sub zero grade, olandezii sper să poată patina pe canalele inghețate.
Premierul Mark Rutte a permis patinajul, în condiții de distanțare. De asemenea, bătăile cu zăpadă sunt permise doar între membrii aceleiaşi familii.
Furtuna Darcy a provocat alertă de vreme severă și în nordul și centrul Germaniei. Din cauza viscolului, serviciul feroviar german a anulat circulaţia trenurilor pe mai multe rute, inclusiv între Berlin şi Hamburg.
Și șoselele sunt acoperite de polei şi zăpadă viscolită, fiind înregistrate sute de accidente în ultimele 2 zile.
În unele orașe, unde stratul de zăpadă a a depășit 30 de centimetri, a fost suspendată circulația autobuzelor. Totuși, pentru că țara e în carantină din cauza pandemiei, efectele furtunii au fost mult diminuate.
Furtuna Darcy a lovit în plin coasta de est a Angliei, unde a nins abundent duminică. Vremea nefavorabilă a dat peste cap traficul rutier şi feroviar. Centrele de vaccinare din mai multe regiuni au fost închise, unele dintre ele fără să-i anunţe pe cei care erau programaţi să se inoculeze.
În alte regiuni din Regat, însă, medicii au început să meargă personal acasă la persoanele care nu se pot deplasa singure la centrele de vaccinare.
Dr. Liz Leigh, medic generalist: „Oamenii ne-au spus cât de recunoscători sunt că am venit să-i vaccinăm, pentru că ei nu puteau să vină la noi”.
Furtuna de zăpadă a provocat neplăceri şi în nordul şi vestul Germaniei. În unele locuri, circulaţia trenurilor a fost anulată, iar pe şosele s-au produs sute de accidente din cauza condiţiilor meteo. Cel puţin 28 de persoane au fost rănite. Situaţia putea fi, însă, mai gravă.
Şi Olanda a avut de suferit din cauza ninsorii abundente şi a viscolului. Până şi guvernul a fost nevoit să anuleze o şedinţă săptămânală pe tema coronavirusului. Trenurile au fost suspendate, aeroportul din Amsterdam i-a avertizat pe pasageri că s-ar putea înregistra întârzieri, iar serviciul de meteorologie a instituit codul roşu de vreme rea în toată ţara.
Pe de altă parte, regiuni întinse din Franţa au avut de suferit, în weekendul care a trecut, din cauza inundaţiilor. Mai multe râuri s-au revărsat din Normandia până în zonele din sud-vestul ţării. Viiturile au afectat oraşe şi au distrus case şi grădini. Echipele de intervenţie au avut de furcă în orăşelul Saintes de lângă Bordeaux, unde apa a acoperit şoseaua şi i-a blocat pe locuitori în case.