VIDEO. Cum va arăta primul port pe Dunăre pentru turiștii străini care vin în Deltă
În trei ani şi jumătate România trebuie să aibă primul port la Dunăre, unde vor putea acosta nave de pasageri, astfel încât turiştii străini să stea mai mult de o zi în Tulcea şi Delta Dunării.
Faleza, care deschide poarta spre Rezervaţia Biosfera Deltei Dunării, va fi modernizată cu ajutorul fondurilor europene. Zona a fost abandonată de trei decenii, iar cei care ajungeau acolo călcau prin gropi.
Lucrările de modernizare vor costa aproximativ 40 de milioane de euro, dintre care 75% sunt fonduri europene. Finanţarea va fi asigurată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Zonele de acostare pentru mărfuri şi pasageri vor fi separate de spaţiile pietonale astfel încât întreaga faleză, de peste un kilometru şi jumătate, să devină un punct de atracţie în sine.
Victor Donos, director tehnic firma de construcții: „Faleza va intra puțin mai în interiorul fluviului și va fi ca un perete de coloane care va facilita acostarea navelor."
O parte a construcţiei va fi destinată exlusiv navalelor de pasageri pentru că autorităţile speră să atragă astfel cât mai mulţi turişti spre frumoasele localităţi ale Deltei.
Mircea Georgescu, director firma de proiectare: „Primul tronson, din zona gării fluviale, va avea 230 metri și va fi destinat navelor de mărfuri. Restul de cinci tronsoane vor fi destinate navelor de pasageri."
Autorităţile locale admit însă că e greu de spus dacă termenul va fi respectat.
Horia Teodorescu, preşedinte CJ Tulcea: „Aşa cum a spus şi constructorul, investiţia din discuţiile care le-am avut, sper să înceapă în patru luni. I-am şi convocat la discuţii peste doua săptămâni, să reducem termenul de excutie. Aş vrea eu la 36 de luni, nu ce vor ei, chiar mai puţin. Eu sper că în doi ani şi jumătate, trei ani de zile. Portul Tulcea să fie recepţionat. Pe aici trec toţi cei care vin în Delta Dunării, că sunt din ţară sau că sunt din afara ţării."
Bărbat: „Ne-ar trebui turişti, asta e toată baza. Avem Delta asta și nu avem turişti."
Situaţia dezastruoasă din această parte a ţării a fost arătată şi în urmă cu trei ani în emisiunea „România, Te Iubesc!".
Alex Dima: „Portul din Tulcea. Poarta de intrare în Delta Dunării. O poartă învechită. În acest loc nu s-a mai construit nimic de 27 de ani."
Şi acum lucrurile stau la fel. Asfaltul este peticit şi peste tot vezi clădiri părăsite.
Victor Iancu, operator de turism: „Noi primim în jur de 300 de nave de croazieră care vin din amonte, cu turişti pe care îi ducem în Deltă. Două sute de turişti înmulţit cu 300 de nave nu găsesc de unde să îşi cumpere nişte suveniruri, nu exista spaţii. Ei vin dimineaţa şi pleacă seara. Ar trebui să îi ținem aici 4-5 zile."
Pentru modernizarea falezei, autorităţile anunţă că se va organiza şi un concurs de proiecte urbane.