Cât costă o vacanţă în Deltă în februarie. Pensiunile sunt deschise deja
Pentru că este vreme de primăvară, iar tarifele sunt mult sub cele din sezon, pescarii și proprietarii de pensiuni din Delta Dunării sunt bucuroși de oaspeți.
Adevărate brigăzi de pescuit pot fi suprinse acum pe lacuri și ghioluri, apoi totul se termină în bucătăriile, unde crapii și stiucile sfârâie pe grătar, iar cei care vor să aibă și o amintire din Deltă, pot pleca acasă cu pește, pe care și-l pun singuri la afumat.
În lumina răsăritului, pescarii își croiesc drum printre sloiuri, pentru a ajunge în largul Lacului Razelm.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Șase bărci legate cu parâme, trase de o altă ambarcațiune, au format o brigadă pescărească, așa cum se numea pe vremuri, când aceste ape musteau de peşte. Pescarii caută bancurile folosind o ramă cu vârful scufundat, metodă tradițională și din ce în ce mai rar folosită.
Reporter: „Este pescuitul o loterie?”
Pescar: „Da. Ca la loz în plic. Dai de el, îl iei, nu, nu-l iei.”
Reporter: „Ce ați prins astăzi?”
Pescar: „Caras. Vreo două tone, așa. Dacă se poate ajunge la Razelm la vreo 40 de km se poate scoate somn, crap mai mult, șalău."
După cinci ore de îndurat un ger pătrunzător și o umezeală de îți intră în oase, pescarii ridică năvoadele din apă. Plasele sunt pline de caras, crap și fitofag, care devin delicatese în bucătăriile gospodinelor din Jurilovca.
Proprietar afumătoare: „În perioada asta de iarnă pregătim pește de afumat, băgat la sare, ținut în sare, iar apoi este scos, spălat, uscat și afumat. Noi folosim rumeguș din pomi fructiferi, mai ales cireș, pentru că cireșul îi dă o culoare frumoasă, aurie și un gust plăcut. Folosim și viță de vie."
Iar turiștii care vin în această perioadă aici, vor fi răsfățați.
Peștele proaspăt prins este gătit pe tablă la foc de lemn, după ce a fost sărat bine. Iar cei care preferă carnea dulce a carasului, o pot savura pregătită în ulei încins.
Lângă, merge un Negru de Sarichioi care pică de minune cu un somn prăjit, tăvălit prin mălai. La Jurilova, pentru o noapte de cazare veți plăti, în această perioadă, cel mult 150 de lei, iar pentru un prânz pescăresc 60 de lei. Grupurile, care vor să încerce și experiență alături de pescari, vor plăti între 350 și 500 de lei în funcție de orele petrecute pe apă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!