Cum va fi transformată Delta Văcărești într-una dintre atracțiile Capitalei
Lăsată de izbelişte până acum, Delta Văcăreşti, una dintre cele mai bogate arii naturale urbane de pe continent, riscă să dispară, atrag atenţia cei care au îngrijit în ultimii ani parcul din mijlocul Capitalei.
Ei au semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, iar pentru pentru început, va fi elaborat un plan cu măsurile urgente. În 10 ani, Parcul Natural Văcăreşti ar urma să devină una dintre atracţiile Bucureştiului.
Situat la numai 5 km de centrul Capitalei, Parcul Natural Văcăreşti are o suprafaţă totală de 183 de hectare şi este cel mai mare spaţiu verde din Bucureşti. Deşi în oraş, acest colţ de natură, cu mlaştini, ochiuri de apă şi stufăriş, a devenit o casă excelentă pentru animale.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Parcul Natural Văcăreşti găzduieşte peste 300 de specii, dintre care 169 sunt de păsări. Cu alte cuvinte, avem aici, aproape de centrul Bucureştiului, jumătate din totalul speciilor de păsări din România. Lor li se adaugă reptile, amfibieni, mamifere, printre care vulpea şi vidră, şi probabil câteva sute de specii de plante.
Parcul are însă nevoie de ajutor acum. Extinderea excesivă a stufului îi pune în pericol ochiurile de apă.
Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești: „Noi ne-am şi apucat să extragem stuful cu voluntari. O altă soluţie este managementul prin intermediul bivolilor. Se îngrădeşte spaţiul, se aduc câteva exemplare, nu foarte multe, bivolul mănâncă şi creează permanent un habitat excelent pentru păsări, pentru reptile şi pentru amfibieni.
Trebuie intervenit în zona umedă, altfel în câţiva ani Parcul Văcăreşti va muri, va deveni un spaţiu cu din ce în ce mai puţină viaţă.
Florin Stoican, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești: „Nevoi urgente sunt paza, reconstrucţia ecologică, pentru că vorbim de conservarea naturii. Avem probleme cu vandalismul, de exemplu, avem probleme cu incendierile, chiar săptămâna trecută a fost un alt incendiu, avem probleme cu oamenii care nu au încă un comportament adecvat în natură şi aruncă gunoaie.”
Doar că Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti nu mai este administrator de doi ani, conform unei decizii a Guvernului de atunci. Pentru a putea lua măsuri, asociaţia a semnat un protocolul de colaborare cu Ministerul Mediului.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Mi-am asumat, ca în acest an vom finanţa elaborarea planului de management pentru Parcul Natural Văcăreşti. Va costa câteva sute de mii de euro, sperăm noi nu foarte mulţi bani, va trebui să identificăm toate aceste specii de animale care sunt aici, toate măsurile pe care trebuie să le luăm şi noi ca minister şi apoi ei ca asociaţie pentru a asigura conservarea biordiversitatii.”
Planul de management va fi "constituţia" parcului şi va conţine şi o listă cu măsurile care trebuie luate în următorii ani. Ministrul promite să aloce şi bani pentru îngrijirea parcului, în condiţiile în care până acum, zona a fost amenajată doar din sponsorizări.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, ministerul mediului, Parcul Natural Văcărești,
Dată publicare:
03-02-2020 19:08