Victorie pentru Lia Olguta Vasilescu la Tribunalul Bucuresti. Probe stranse de anchetatori, declarate nule
Tribunalul Bucuresti a declarat ca fiind nule mai multe probe stranse de anchetatori in dosarul in care primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, a fost trimisa in judecata de DNA pentru infractiuni de coruptie.
Judecatorii au stabilit ca acesteia i s-a incalcat dreptul la aparare.
Astfel, tribunalul a decis excluderea de la dosar a declaratiilor date de trei martori in fata ofiterilor de politie judiciara, deoarece acestia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmarire penala, precum si excluderea declaratiei date de denuntatorul Ionut Parvulescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Magistratii au mai stabilit ca DNA trebuie sa ii anunte pe judecatori daca solicita restituirea dosarului sau continua procesul in instanta.
Judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au admis marti mai multe cereri si exceptii formulate de Lia Olguta Vasilescu si celelalte doua persoane judecate in acest dosar, respectiv Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non-profit.
"Admite in parte cererile si exceptiile formulate de inculpatii Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela si Vasilescu Lia Olguta. in baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.328 alin.1 Cpp constata neregularitatea actului de sesizare a instantei in ceea ce priveste stabilirea obiectului si limitelor judecatii cu referire la inculpatii Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela. in baza art.345 alin.2 Cpp rap.la art.282 alin.1 Cpp si art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constata nulitatea relativa a actelor de urmarire penala privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguta, prin incalcarea dreptului acesteia la aparare. Exclude actele de urmarire penala efectuate de ofiterii de politie judiciara fara a avea delegarea procurorului de caz si anume: declaratiile martorilor Selavartea Constantin, Vlasceanu Ion, Miereanu Gabriela si denuntul (declaratie) formulat de Parvulescu Ionut Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constand in interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlasceanu Ion si Parvulescu Ionut din data de 19.02.2016, aceasta fiind obtinuta in mod nelegal. incheierea motivata se va comunica procurorului care in termen de 5 zile de la comunicare trebuie sa instiinteze judecatorul de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei", se arata in decizia tribunalului.
Lia Olguta Vasilescu a fost trimisa in judecata pe 19 iulie, fiind acuzata de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (doua infractiuni) si spalare de bani (doua infractiuni).
In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei, Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mita (doua infractiuni) si instigare la spalare de bani, si Elena Daniela Popescu, la data faptelor reprezentant al unei asociatii non-profit, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.
Potrivit DNA, in cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari, inculpata folosindu-se, in schimbul obtinerii acestor foloase, de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.
"In cadrul 'donatiilor' respective, inculpata Vasilescu Lia Olguta a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitarii influentei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain, bani pe care i-a remis cash (plus inca 25.000 euro, a caror provenienta nu a fost stabilita), in preziua concertului din 14 mai 2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urma a achitat suma totala de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei", arata DNA.
De asemenea, Olguta Vasilescu este acuzata ca si-a folosit influenta pentru a obtine de la un alt om de afaceri materiale electorale in valoare de 44.241 euro continand imaginea acesteia si sloganuri de campanie electorala. Materialele in cauza au fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri.
"Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata Vasilescu Lia Olguta in scopul mentionat mai sus, cunoscand ca acestea provin din savarsirea unor infractiuni", adauga DNA.
Totodata, procurorii anticoruptie spun ca primarul Craiovei a pretins si primit in cursul anului 2014, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, pentru si printr-o asociatie non profit, de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu primaria, banii fiind primiti in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.
Astfel, oameni de afaceri au acceptat solicitarile inculpatei pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.
"Referitor la banii pretinsi si primiti de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a patru contracte de sponsorizare. Ulterior, in luna iunie 2014, inculpata Popescu Elena Daniela, a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, in scopul disimularii adevaratei naturi a provenientei acesteia, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de luare de mita", mai arata DNA.