Povestea pilotului Adrian Iovan, eroul care a salvat 5 vieti prin sacrificiul suprem

Dată publicare: 21-01-2014 18:54
Dată actualizare: 24-01-2014 06:59


Eroul ultimelor 24 de ore are un nume, iar acest nume este pe buzele tuturor: Adrian Iovan. Comandantul, in varsta de 54 de ani, si-a lasat copii orfani de tata si prin sacrificiul suprem a salvat alte 5 vieti.

Pana in ultima secunda a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa aterizeze in conditii de siguranta.

Fostul sot al creatoarei de moda Romanita Iovan ne-a parasit cu un singur regret: ca nu a apucat sa-si vada fiul la mansa unui avion.

Ramas bun, Adrian Iovan. ''Pilotii nu mor niciodata. Ei doar decoleaza,si nu se mai intorc"

Adrian Iovan a stat la mansa aproape 40 de ani. Avea o experienta de necontestat: 16.000 de ore de zbor.

''Toata viata m-am straduit ca profesionist sa fac aterizari foarte line. Si de sus m-am straduit sa cobor incet ca pasagerii sa nu simta schimbarea de nivel si sa se trezeasca doar ca avionul se opreste, este parcat", povestea Adrian Iovan.

A stiut dintotdeauna ca vrea sa fie pilot. A facut liceul ''Aurel Vlaicu'', apoi s-a inscris la Scoala de Piloti civili, unde a terminat ca sef de promotie.

Era foarte atent la fiecare drama petrecuta in aviatie si a incercat sa invete mereu din greselile altora.

''Daca se strica un motor, nu e o problema pentru antrenamentul oricarui pilot de linie, daca se strica amandoua, nu poate sa faca decat maximum de actiune intr-un minimum de timp pana la contactul cu solul", spunea Adrian Iovan.

In timp, Iovan a zburat pe mai multe tipuri de aparate. De la IL si AN pana la Boeing. Stia foarte bine cat de importanta este si tehnologia.

''Calculatorul performant de la bord poate sa aterizeze in conditii de zero vizibilitate, sa navigheze cu o precizie de patru metri la sol, el zburand la 12 mii 500 de metri", mai spunea pilotul Iovan.

La inceputurile carierei, Adrian Iovan a lucrat pentru aviatia utilitara. Ani la randul s-a aflat la mansa unui AN2 si deseori isi aducea aminte cu bucurie despre experienta zborului pe aceasta aeronava.

Desi mai are o fiica din prima casatorie, isi punea toate sperantele ca Albert, fiul pe care i l-a daruit creatoarea de moda Romanita Iovan, ii va calca pe urme candva.

Romanita Iovan a declarat ca si-a anuntat copilul ca a murit tatal lui. De altfel, de Albert se legau toate planurile sale.

"A facut patru ani. Ma bucur. Sper sa il vad si la 80 de ani", spunea Iovan.

Destinul i-a fost insa altul. Pana in ultima secunda s-a incapatanat sa salveze pasagerii, sa isi salveze avionul. A platit cu viata pentru aceasta ambitie. Vecinul si prietenul sau care il astepta sa se intoarca din cursa este devastat.

"Deosebit, deosebit. un om exceptional, din toate punctele de vedere", spune veciunul lui Adrian Iovan.

Necazurile l-au incercat adeseori, insa de fiecare data si-a pastrat echilibrul. Chiar si atunci cand un hot a intrat in caminul conjugal si pentru ca ii punea in pericol sotia insarcinata, l-a impuscat mortal. Ancheta apasatoare nu l-a ingenuncheat. A mers mai departe si cand a pierdut mare parte din pensie. A intrat in greva foamei in numele breslei.

Dupa o cariera stralucita de aproape 40 de ani in aviatie, regretatul Adrian Iovan lasa in urma o frumoasa casuta in Otopeni, dar si un prieten de nadejde: un pui de labrador.

Eroii au parte de povesti uluitoare. Nu intotdeauna cu final fericit. Ramas bun, Adrian Iovan.

"Noi o sa ne ducem unde ne este locul sa stam dupa atatia ani de zbor, sa ne odihnim putin", spunea Adrian Iovan.

Tags: adrian iovan,


VIDEO PROTVPLUS.RO