Vestul țării, lovit de fenomene meteo extreme: inundații, vijelii și grindină ”gigant”
Vestul țării s-a confruntat cu un nou episod cu vijelii și inundații.
În patru dintre județe, preț de aproape o oră, a fost cod roșu, iar natura s-a dezlănțuit fără milă. În Munții Apuseni, unde a plouat torențial, apele au măturat versanții și s-au transformat în viituri de neoprit.
Puhoaiele au rupt un drum județean, au înghițit zeci de gospodării și au purtat la vale inclusiv mașini, de parcă ar fi fost jucării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În tot acest timp, în Timișoara, cerul a fost brăzdat de fulgere, iar un trăsnet a lovit acoperișul unui bloc din oraș, care s-a aprins.
După câteva zeci de minute în care a plouat torențial, pârâul din comună Ocoliș, din Apuseni, s-a umflat şi și-a croit drum pe străzi și prin gospodăriile oamenilor. Debitul a fost de 70 de ori mai mare decât în mod normal.
Oamenii s-au trezit în fațaa puhoaielor, care au măturat tot ce au întâlnit în cale. Apele au luat pe sus animale şi maşini, pe care le-au purtat la vale.
Nicolae Albu, prefect de Alba: "Geografia comunei efectiv s-a distrus, unde era drumul e o mare viitura, o viitură foarte puternică, oamenii spun că de zeci de ani nu a fost aşa ceva.”
O femeie însărcinată, care avea contracții, a fost ajutată de pompieri să ajungă la ambulanță. Apoi, gravidă a fost transportată la spital.
În comuna Avram Iancu, a căzut grindină chiar și de patru cm în diametru.
Ovidiu Costea, inspector şef ISU Alba: "Am identificat aproximamtiv 20-30 de locuinţe grav afectate de viitură. De asemenea, am intervenit pentru evacuarea a 15-20 de persoane surprinse de viitură în podurile caselor.”
70 de militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Albă au intervenit în zonă, unii dintre ei chemaţi de acasă.
Vineri la amiază, ISU Alba a transmis bilanțul din mai multe localități. În localitatea Ocoliș au fost 20 case avariate, aproxumativ 30 de gospodarii și 1 operator economic inundate, 4 persoane salvate, dintre care o femeie însărcinată și 20 persoane evacuate. În Runc o casă a fost afectată grav de o alunecare de teren. O mașină a fost luată de ape și o casă inundată la Vidolm, mai mulți copaci au căzut pe DN74 și DJ 705 în Zlatna și Almașu Mare. În Abrud au fost inundate două case, în Cîmpeni 3 drumuri blocate de arbori doborâți de vânt și o curte inundată; în Bistra o stradă a fost blocată de un arbore doborât de vânt și două curți inundate, iar la Roșia Montană au fost inundate două curți.
În Timişoara, în schimb, în timpul unei furtuni violente, acoperișul unui bloc cu două etaje a fost lovit de trăsnet şi mai multe grinzi s-au aprins.
Ovidiu Lefter - locțiitor comandant detaşament: "Au fost evacuate aproximativ 16 persoane din clădirea de locuit. Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp, fără propagare la alte elemente combustibile din componenţa podului.”
Oamenii s-au întors în locuinţe după o oră.