Vești bune pentru șoferi: polița RCA va putea fi prezentată poliției și în format electronic
Șoferii nu vor mai fi obligați să prezinte asigurarea RCA pe hârtie la un control în trafic. Ei vor avea dreptul să aibă această poliță în format electronic, pe telefon. În același timp, polițiștii o pot căuta într-o bază de date.
Regula, modificată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, va intra în vigoare de săptămâna viitoare.
Atenție, autoritățile ne recomandă însă să avem polițele și pe hârtie dacă plecăm în vacanță în alte țări.
În acest moment reprezentanții poliției susțin că orice șofer trebuie să aibă polița RCA imprimată pe hârtie și să o prezinte la un eventual control.
Însa Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că acest lucru nu este obligatoriu. Ca să reglementeze această situație a modificat legislația. Noua normă va intra în vigoare săptămâna viitoare, când va fi publicată în Monitorul Oficial.
Cu alte cuvinte, adio RCA pe hârtie, polița poate fi prezentată polițistului direct de pe telefonul mobil.
Valentin Ionescu, șeful Direcției Strategie Autoritatea de Supraveghere Financiară: "Dacă au un telefon, o pot avea electronic pe telefon sau dacă nu o au pe telefon în format electronic, pot accesa oricând baza de date aida.ro. În mod normal poliția ar trebui să se supuna reglementărilor, noi supraveghem și reglementăm piața asigurărilor, asigurările RCA, este o normă RCA, toată lumea ar trebui să o respecte. Autoritatea a informat oficial Poliția Română”.
Poliția spune că așteaptă publicarea noii reglementări în Monitorul Oficial ca să accepte în timpul unui control polița prezentată în format electronic, de pe telefon.
Dar ASF susține că în situația în care nu aveți polița pe telefon, poliția ar putea verifica destul de simplu valabilitatea ei.
Cazurile în care este nevoie de asigurarea pe hârtie
Pentru asta agentul poate intra pe site-ul aida.info.ro. Este vorba de baza de date în care sunt toate mașinile din România.
Introduce numărul de înmatriculare al autoturismului și află când a fost eliberată polița și până când este valabilă.
Cum era de așteptat, șoferii s-au entuziasmat la vestea că vor scăpa de niște hârtii.
Șofer: ”Am citit o știre ieri că nu se mai cere, merge și electronic. Nu o am".
Șofer: "E mult mai comod. Așa, nu mai stai cu hârtiile, scoți telefonul și îi arăți lui nenea...".
Totusi, Autoritatea de Supraveghere Financiară le recomandă șoferilor care ies cu mașinile din țară, de pildă în vacanță în Grecia sau Bulgaria, să își printeze polița pentru că legislația altor țări poate fi diferită.
În plus, trebuie să se asigure că au în mașină formularele pe suport de hârtie pentru constatarea amiabilă în caz de accident ușor.
Autoritățile și firmele de asigurări acceptă doar semnăturile pe hârtie și nu pe suport electronic.
La finalul anului 2019, în România erau 7,9 milioane de conducatori auto, conform datelor furnizate de DRPCIV - Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!