Vești bune despre reluarea spectacolelor. Mesajul transmis de Ludovic Orban
Prim-ministrul Ludovic Orban a spus marţi că va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber, cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.
UPDATE 19.00 O veste bună pentru iubitorii de teatru. Spectacolele în aer liber ar putea fi reluate, în a doua etapă a măsurilor de relaxare, a anunțat marți Guvernul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asta ar însemna din luna iunie, dar o decizie finală va fi luată în funcție de evoluția numărului de îmbolnăviri cu coronavirus.
Într-o primă fază, ar putea fi permise repetițiile în teatre, bineînțeles cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară.
Printre ele - actorii să fie testați înainte de a intra pe scenă, iar reprezentațiile teatrale să permită o distanțare fizică între ei.
Așadar, într-un scenariu optimist, spun reprezentanții Ministerului Culturii, din iunie am putea să mergem din nou să privim un spectacol de teatru ori de standup comedy sub cerul liber și cu respectarea distanțării fizice.
Inițial, ar putea fi vorba despre piese cu un număr mai restrâns de spectatori, de cel mult 500 de spectatori în aer liber. Asta ar însemna jumătate din câți spectatori poate găzdui, de exemplu, sala mare a Teatrului Național.
Aceasta este varianta care a fost discutată marți de reprezentanții Guvernului și de aproape 20 de actori, regizori și manageri de teatre din toată țara.
Deocamdată, o dată pentru reînceperea spectacolelor în aer liber nu este fixată, pentru că autoritățile vor să vadă întâi care sunt efectele primei runde de măsuri de relaxare, când am primit mai multă libertate de mișcare.
La discuția de marți cu artiștii din lumea teatrului, premierul le-a spus că angajații din acest domeniu vor primi șomaj tehnic, atâta vreme cât există restricții. Iar cei care se vor întoarce la muncă vor avea salariile subvenționate de stat.
Zilele următoare, Guvernul va purta discuții similare cu cei din domeniul muzicii, al dansului și al cinematografiei.
Vă reamintim - acum, adunările publice de orice fel sunt interzise. Vorbim aici de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spații deschise sau închise, inclusiv adunări de tip drive-in.
Consultările prim-ministrului Ludovic Orban au continuat, marţi, cu reprezentanţii artelor spectacolului, discuţiile fiind concentrate asupra măsurilor de susţinere a domeniului cultural atât în perioada imediată, cât şi pe termen mediu şi lung.
Preocuparea comună celor două părţi, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului, este legată de reluarea repetiţiilor şi spectacolelor şi a activităţii culturale în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru actori şi personalul de sprijin, cât şi pentru cetăţeni.
În ce condiții se vor relua spectacolele
Într-o primă etapă, în funcţie de evoluţia epidemiologică, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecţie sanitară şi de distanţare fizică.
„Viaţa culturală îmbogăţeşte viaţa oamenilor şi societatea. Susţin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziţie a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activităţii culturale, însă în funcţie de evoluţia epidemiologică şi în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanţilor la manifestările culturale”, a spus prim-ministrul.
Orban a afirmat că vor fi menţinute formele de sprijin pentru angajaţii din activităţile care vor rămâne restricţionate prin decizii guvernamentale (plata şomajului tehnic), iar în perspectiva reluării activităţii vor fi decise măsuri active de susţinere, prin asigurarea din fonduri bugetare a unei părţi din cheltuielile de salarizare pentru angajaţii care îşi vor păstra locurile de muncă.
La consultările de marți cu reprezentaţii artelor spectacolului au participat şi viceprim-ministrul Raluca Turcan şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Vești bune și despre deschiderea restaurantelor
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a declarat luni, după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, că sezonul turistic pe litoral ar putea începe pe 15 iunie.
De asemenea, restaurantele şi terasele în aer liber ar putea fi deschise chiar de la 1 iunie, termen convenit în urma consultărilor cu premierul.
Prim-ministrul Ludovic Orban s-a întâlnit luni cu reprezentanţii industriei HoReCa.
”Restaurantele, terasele vor fi deschise chiar de la 1 iunie, în aer liber, urmând hotelurile, toate vor fi deschise pe 15 iunie. Luăm toate măsurile necesare, pregătim totul în aşa fel încât pe 15 iunie să fie startul pentru litoral 2020. Noi am cerut mai devreme, după care am făcut o evaluare şi am căzut de acord că nu mai târziu 15 iunie”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!