Plajele noi din Mamaia vor putea fi amenajate din acest sezon, iar lucrările deja au început.

E o veste bună pentru turiști, pentru că șezlongurile vor putea fi amplasate aproape de mare. Extinderea plajelor continuă în sud, dar conform planului, lucrările se vor încheia abia anul viitor.

Ca să poată intra în apă, turiștii aveau de mers chiar și 150 de metri, în unele locuri. Porțiunea extinsă nu era încă intabulată, cu alte cuvinte nu era oficial în proprietatea statului, astfel că nu putea fi amenajată.

De anul acesta, suprafețele noi de plajă vor fi atribuite operatorilor din turism. Vorbim despre aproape 100 de hectare de plajă pe care își pot amenaja șezlonguri, umbrele și baldachine foarte aproape de apă.

Zona începe în centrul stațiunii Mamaia și se întinde până în nord, unde sunt cluburile. Anul trecut, mulți turiști și-au schimbat planurile de vacanță când au aflat că pot sta aproape de apă doar pe prosop.

Diana Lesanu, manager de plajă: „Cred că erau 50 de metri. Era dâmbul pe care îl vedeți dumneavoastră, iar până la apă, de pe nisip de aici, nu se vedea clar dacă copilul intra în apă pentru că era denivelat.”

Deja unele hoteluri și terase care aveau concesionată plaja din dreptul lor au început să lucreze pe porțiunile extinse.

Adrian Grecu, manager de plajă: „Am primit liber. Ne-am propus să mergem până la malul mării cu șezlongurile, cu paturile cu baldachinele cu totul.”

Hristu Uzun, director Apele Române: Este un avantaj enorm față de cea fost anul trecut, astfel încât litoralul românesc să beneficieze de toate condițiile civilizate la malul mării.”

Se extind plajele din Eforie

Lucrările de extindere a plajelor continuă în Eforie. Acolo, zona costieră a fost afectată de alunecări de teren și de furtunile puternice din timpul iernii, astfel că întâi vor fi construite șase diguri perpendiculare pe mal și unul paralel, în larg. Centurile din beton care vor proteja plaja vor avea până la 420 de metri lungime.

Plajele noi se vor întinde din apropierea Portului Belona, din Eforie Nord, până la capătul stațiunii Eforie Sud. În total portiunea de nisip va avea șase kilometri lungime si aproximativ 60 de metri latime. Lucrările din zona Eforie sunt estimate la 82 de milioane de euro, mare parte din fonduri ale Uniunii Europene, și se vor încheia anul viitor.