Apă fosforescentă în Marea Neagră. Cum explică cercetătorii fenomenul inedit care atrage curioșii pe litoral
Imagini unice, desprinse parcă din filmele science-fiction, sunt surprinse zilele acestea la Marea Neagră. O specie de alge brune colorează apa într-un albastru fosforescent de aproape o săptămână și fac spectacol după lăsarea întunericului.
La orice mișcare apa capătă culori de neon. Specialiștii spun că fenomenul este extrem de rar pe litoralul nostru.
Faleza din Portul Tomis, unde sunt cele mai mari concentrații de alge, este cel mai căutat loc seară de seară.
Puținii turiști aflați acum pe litoral și localnici vin cu tot felul de ustensile cu care pot agita apa pentru a vedea spectacolul fosforescent, obișnuit mai degrabă în apele calde tropicale. Responsabile de acest spectacol sunt niste alge bioluminiscente, rar întâlnite la noi.
Turiștii sunt fascinați de fenomen
Marea a căpătat o culoare ireală în momentul în care un scafandru profesionist s-a aruncat printre alge. Orice mișcare a mâinilor și picioarelor a fost ca un dans magic.
Pascal Roibu, scafandru profesionist: „A fost ceva superb, inedit, la cea mai mică agitație alga se manifestă și începe să lumineze”.
Cei mici sunt fascinați.
Copil: „Este spectaculoasă, e foarte frumoasă, apa se vede neon”.
Oană Vlas, cercetătoare INCDM: „Are loc o reacție chimică între substanța chimică luciferin și enzima luciferează și prin această mișcare mecanică se obține acel efect de lumină”.
Spectacolul fosforescent de pe litoral ar mai putea dura câteva zile mai ales că marea este neobișnuit de caldă. Pe de altă parte, aceste alge au un potențial toxic și este recomandat să nu le atingem.