Valeriu Gheorghiță, ultimele informații despre campania națională de vaccinare. 40% din populația Bucureștiului s-a imunizat
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, vorbește marți despre rezultatele maratonului de vaccinare care are loc la nivel național.
19.272 de persoane s-au vaccinat la maratonul de vaccinare din spitalele militare din țară, marți fiind ultima zi a acestei inițiative, a anunțat președintele CNCAV.
Potrivit acestuia, peste 700 de medici de familie au primit dozele de vaccin împotriva COVID-19, iar în acest moment se vaccinează în peste 300 de cabinete ale medicilor de familie din 28 de județe ale țării.
Valeriu Gheorghiță a precizat că numărul persoanelor vaccinate a crescut cu 30% după data de 7 mai, când s-a introdus vaccinarea prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără ca programarea în platformă să mai fie obligatorie.
Peste 3,6 milioane de persoane au fost vaccinate cu una sau doua doze de la începutul campaniei naționale, dintre care peste 1,2 milioane de români cu o singură doză și peste 2,4 milioane cu ambele doze.
În perioada următoare vor fi organizate maratoane de vaccinare și la Cluj, Târgu Mureș, Iași, Constanța, Ploiești, Petroșani sau în Mehedinți.
Rata de vaccinare în București este de 40%
Rata de vaccinare în București este de circa 33,8%, iar dacă ne referim doar la populația eligibilă pentru vaccin, rata de acoperire în capitală este de 40%, a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Acest lucru explică parțial și evoluția favorabilă a pandemiei la nivel național, a adăugat președintele CNCAV.
În Cluj, rata de acoperire vaccinală este de 30,2%, iar la populația eligibilă (peste 16 ani) de 35,7%. În municipiul Cluj, rata de acoperire vaccinală este de 40%.
În județul Sibiu, rata este de 23,7% (28,9% pentru populația eligibilă), în județul Brașov 23,65% (28,8% pentru populația eligibilă), în județul Timiș 23,41% (27,8% pentru populația eligibilă) și Constanța 22,6% (27,38% pentru populația eligibilă).
Peste 1.000 de centre de vaccinare cu peste 1.400 de fluxuri funcționează astăzi în țară, iar 1.265.000 de persoane sunt programate în acest moment în platformă pentru vaccinare.
În perioada următoare campania de vaccinare va lua amploare mai mult prin faptul că tot mai mulţi medici de familie se vor implica şi vor începe să vaccineze în cabinetele proprii şi, de asemenea, se vor putea vaccina în spitale atât persoanele care sunt în regim de spitalizare de zi sau spitalizare continuă, cât şi pacienţi cu boli cronice, pacienţi vulnerabili, a anunțat Gheorghiță.
Acesta a precizat că dincolo de numărul de persoane propuse pentru a fi vaccinate în vederea creşterii gradului de imunizare, campania de vaccinare din România este un model apreciat la nivel european, motiv pentru care vin oameni din afara ţării să se vaccineze aici.