Ce rute ocolitoare sunt disponibile după ce Valea Oltului se va închide. „Vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări”
În mijlocul sezonului estival, autoritățile iau o decizie care stârnește discuții: Valea Oltului va fi închisă circulației, pe timp de zi, între 8 iulie și 9 august, pentru defrișări pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu - Pitești.
Vestea îi afectează nu doar pe românii care vor să plece în vacanță, ci și pe cei care transportă marfă din sudul, în nordul țării și mai departe, în Europa. Traficul va fi deviat pe rute alternative, care vor fi sufocate - practic - de mașini.
Construcția autostrăzii Sibiu - Pitești impune niște sacrificii, a explicat ministrul Transportului - odată cu anunțul închiderii circulației pe Valea Oltului. Pe lotul 2 Boița - Cornetu trebuie tăiați arbori care ar putea cădea pe drum.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Repet: vrem autostradă, trebuie să facem aceste lucrări. Trebuie sa fie tăiați acești arbori care riscă, în mare măsură, să ajungă pe carosabil și să pună în pericol siguranța circulației.”
Asociația Pro Infrastructură vine însă cu o precizare importantă.
Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructură: „E vorba de închiderea circulației nu pentru lucrări, ci pentru a intra cu forezele pentru studiul geotehnic și a face partea de proiectare și după aceea vor fi lucrarile. Rămâne de văzut dacă și în perioada lucrărilor vor fi restricții.”
Restricția de circulație va fi impusă doar pe timp de zi, între 8 iulie și 9 august. Vineri vor fi anunțate rutele alternative, pe unde șoferii vor trece Carpații. Cei din București, de pildă, pot ajunge în Transilvania pe Valea Prahovei, sau în Banat, pe cea a Jiului.
Din Râmnicu Vâlcea ocolul care trebuie făcut pentru a ajunge în Sibiu este uriaș. Autoritățile se gândesc să îi direcționeze pe șoferi pe traseul Târgu Jiu - Simeria - Sibiu. Drumul se va lungi cu 265 de kilometri și va dura cu 3 ore și 40 de minute mai mult. Pentru mașinile mici, o altă variantă ar fi Transfăgărășanul - aproape 100 de kilometri în plus, dar având în vedere dificultatea traseului durata va crește cu 2 ore și 20 de minute.
Bărbat: „Toată România o să fie blocată. Având în vedere că avem 2 rute ce leagă sudul de restul țării, nu știu ce variantă am putea găsi. O să vedem. Cea mai proastă idee.”
Bărbat: „Nu s-a gândit nimeni din guvernații noștri sa eșaloneze aceste lucrări, barem o săptamână să se lucreze, trei să se circule.”
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii își propune totuși să le permită celor care locuiesc chiar pe Valea Oltului să ajungă acasă, cu mașina, între anumite intervale orare.
Autostrada care ar trebui să ne scape pe toți de griji are termen de finalizare în toamna anului 2027. Un tronson este gata, două se află în construcție, și încă două - abia în proiectare.