Vaccinarea anti-COVID: Tot mai multe centre își sistează temporar activitatea. Peste 1,5 milioane de doze au părăsit țara

vaccin
Getty

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, transmite că 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea, iar în cazul a 371 de centre programul de lucru a fost redus.

"În săptămâna precedentă am reevaluat eficienţa centrelor de vaccinare fixe. Circa 80% din centrele de vaccinare fixe vaccinează mai puţin de 25% din capacitatea de vaccinare alocată fiecărui flux în parte. Motiv pentru care, la acest moment, 117 centre de vaccinare fixe şi-au sistat temporar activitatea. Avem 371 de centre pentru care a fost redus programul de lucru şi de asemenea a fost redus numărul de fluxuri în centrele de vaccinare care au rămas active. În perioada următoare vor fi de asemenea continuate aceste măsuri de eficientizare, de a menţine un echilibru corect între costuri", a transmis el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatului Victoria, potrivit Agerpres.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că eficientizarea costurilor nu vizează personalul, care îşi va continua activitatea în centrele din mediul rural, ci costuri legate de chirii, servicii de curăţenie sau dezinfecţie. El a arătat că o astfel de măsură va permite accelerarea campaniei de vaccinare în rural.

"În perioada următoare probabil că vom avea mult mai multe centre care vor avea activitatea sistată temporar, încât să existe o uniformizare a acoperirii geografice la nivelul fiecărui judeţ, pentru a asigura un acces cât mai bun al persoanelor la vaccinare", a spus Valeriu Gheorghiţă.

Pe de altă parte, el a arătat că este posibilă o revenire foarte rapidă la structura iniţială a centrelor de vaccinare fixe, în momentul în care cererea va creşte.

Citește și
vaccin
O grădină zoologică din Statele Unite a început să își vaccineze animalele anti-COVID
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

"Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea Covid-19, ca urmarea a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta", a spus el.

Rata de acoperire vaccinală la nivel naţional, aproximativ 28%

 

Gheorghiță a mai transmis, în cadrul aceleiași conferințe, că rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă peste 12 ani este de circa 28%.

"În momentul acesta, rata de acoperire vaccinală la nivel naţional din populaţia eligibilă peste 12 ani este de circa 28%, practic de apropiem de o treime de populaţia eligibilă la nivel naţional", a spus medicul militar.

Potrivit acestuia, rata de acoperire vaccinală din populaţia rezidentă eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani este de 45,9% în Municipiul Bucureşti şi 42,6% în judeţul Cluj.

"Acoperirea vaccinală la nivel naţional, în acest moment, Municipiul Bucureşti are o rată de acoperire vaccinală din populaţia rezidentă eligibilă cu vârsta mai mare de 12 ani de 45,9%; judeţul Cluj - 42,6%; Sibiu - 36,18%; Braşov - 33,8%; Timiş - 33%, practic, sunt 9 judeţe care au rată de acoperire vaccinală de peste 30%, sunt 25 de judeţe care au o rată de acoperire vaccinală între 20 şi 30% şi 8 judeţe care au o rată de acoperire vaccinală sub 20%", a afirmat preşedintele CNCAV.

Tot mai multe doze părăsesc țara

 

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a afirmat, marți, că România a donat până în prezent peste o jumătate de milion de doze de vaccin către Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

“Au demarat şi acţiuni de donare şi revânzare de doze de vaccin. Aş menţiona principalele activităţi în acest sens. Până acum România a donat Republicii Moldova în cinci tranşe peste 400 de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca. La fel Serbiei 50.400 de doze şi către Ucraina – 100.800 de doze, donaţie care este în curs de finalizare. Deci până în momentul de faţă România a adunat 556.800 de doze de vaccin. Suplimentar, Ambasadei Argentinei i-au fost donate 30 de doze de vaccin Johnson & Johnson, sprijinul pentru imunizarea lotului naţionalei de rugby a Argentinei”, a declarat Andrei Baciu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a fost finalizată procedura prin care România va vinde către Danemarca peste un milion de doze de vaccin.

“Cu privire la vânzări, până în momentul de faţă a fost finalizată finalizat procesul cu Danemarca căreia îi vom vinde un milion 1.170.000 de doze de vaccin. Este o muncă în echipă a ministrului Sănătăţii cu Ministerul Afacerilor Externe şi celelalte instituţii care gestionează politica externă a României şi pe măsură ce o să avem informaţii noi şi o să fie finalizate acorduri diplomatice, o să vi le comunicăm”, a mai afirmat Andrei Baciu.

Dincolo de acestea, România a distrus zilele trecute 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca, al căror termen de expirare era 30 iunie.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Biserica Ortodoxă a Rusiei îi numește păcătoși pe cei care refuză vaccinare anti-COVID: ”Vor trebui să se căiască”
Biserica Ortodoxă a Rusiei îi numește păcătoși pe cei care refuză vaccinare anti-COVID: ”Vor trebui să se căiască”

Influenta Biserică Ortodoxă a Rusiei i-a admonestat luni pe rezidenţii din această ţară care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19, spunând că aceste persoane sunt "păcătoşi care trebuie să se căiască pentru tot restul vieţii lor".

O grădină zoologică din Statele Unite a început să își vaccineze animalele anti-COVID
O grădină zoologică din Statele Unite a început să își vaccineze animalele anti-COVID

O grădină zoologică din Statele Unite îşi vaccinează animalele anti-COVID.

Studiu: Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 70 % împotriva variantei Delta de Covid
Studiu: Vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 70 % împotriva variantei Delta de Covid

Vaccinul Pfizer anti COVID este eficient în proporție de 70 % împotriva noii variante ultra-contagioase Delta. Aceasta este concluzia unui nou studiu de la Universitatea Ebraică din Israel, potrivit Times of Israel.

Recomandări
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Fugarul Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.