Urși hrăniți cu mâncare de câini la Sfânta Ana. Reacția Ministerului Mediului

×
Codul embed a fost copiat

Imagini revoltătoare au fost surprinse vineri de reporterii Știrilor ProTV, la Sfânta Ana, în judeţul Harghita. Mai mulţi bărbaţi au fost filmaţi în timp ce hrăneau urşii cu mâncare de câini, la marginea drumului care duce către lac.

Ademeniţi astfel, trei urşi, dintre care două ursoaice cu pui, s-au năpustit asupra sacilor cu boabe şi chiar s-au încăierat la doi paşi de locul pe unde trecereau zeci de oameni.

Indivizii în culpă sunt angajaţii unei asociaţii de proprietari de păduri, aceeaşi care administrează zona şi care încasează bani de la turiştii care îşi parchează maşinile acolo.

Ora 9.30 dimineaţa când, la marginea pădurii de lângă Lacul Sfânta Ana, şi-au făcut apariţia trei bărbaţi. Cărau cu ei doi saci plini cu mâncare pentru câini. Obişnuiţi probabil să primească hrană, mai mulţi urşi îi aşteptau înfometaţi. Bărbaţii au încercat să îi ţină la distanță ca să poată plasa hrana lângă copaci.

Când şi-au dat seama că sunt filmaţi, indivizii au încercat să îi alunge pe reporterii ProTV invocând pericolul.

Citește și
ursi
Doi urşi de la grădina zoologică din Galaţi s-au luat la bătaie pentru o îngheţată

Angajat: "Coborâţi de aici pentru că...."

Reporter: "Păi ce faceţi?"

Angajat: "Nimic!"

Reporter: "Duceţi mâncare?"

Angajat: "Nu ducem mâncare!"

Reporter: "De ce faceţi treaba asta? V-am văzut cu sacii!"

Angajat: "Nu facem nimic."

Reporter: "Vreţi să îmi spuneţi ce-i cu sacul ăsta?"

Angajat: "N-am adus nimic!".

Reporter: "Şi ursoaica vine acum la mâncare... şi aţi lăsat acolo şi un sac lângă copac."

În timp ce bărbatul - care pare să fie coordonatorul acţiunii de hrănire - refuză să recunoască faptul că el şi oamenii lui au adus mâncare urşilor, animalele au pornit festinul. Două ursoaice, fiecare cu câte doi pui, au mâncat zeci de minute.

Totul se întâmplă într-un loc împânzit de panouri şi afişe prin care oameni sunt sfătuiţi să nu hrănească sălbăticiunile.

Dar, la nici 100 de metri, au fost filmați oameni care aduc special mâncare de câini ca să hrănească urşii.

Reprezentanţii asociaţiei proprietarilor de pădure Lăzărești, care administrează zona, au refuzat să comenteze imaginile.

Levente Dosa, director executiv asociaţie: "Nu comentez această informaţie."
Reporter: "Nu credeţi că este reală?"
Levente Dosa: "Se creează o situaţie extrem de periculoasă."
Reporter: "Asta au făcut colegii dumneavoastră azi dimineaţă."
Levente Dosa: "Nu ştiu ce să spun."
Reporter: "Vreţi să vedeţi imaginile?"
Levente Dosa: "Nu, nu!"

Activiştii de mediu susţin că secvenţe similare au loc în fiecare dimineaţă înainte să apară turiştii.

Mihai Pop, activist Asociaţia pentru Conservare şi Diversitate Biologică: "Mâncarea aceea a fost oferită cu intenţia de a ţine urşii în zona respectivă! Probabil din perspectiva turistică, atragere de turişti, dar este o greşeală enormă."

Gabriel Păun, preşedintele AgentGreen: "Este absolut criminal şi ar trebui scos în afara legii. Este un gest criminal pentru om şi pentru urs."

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că este ilegal ceea ce s-a întâmplat la Lacul Sfânta Ana şi promit o anchetă.

Mihai Drăgan purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului: "Nu este în regulă ca hrana să fie pusă în zona frecventată de turişti, dar, după cum v-am precizat, colegii noştri de la gardă de mediu vor merge să verifice aceste aspecte."

În România, legea vânătorii interzice hrănirea animalelor sălbatice. Sălbăticiunile pot primi mâncare doar în ariile protejate - cum este şi cea de la Lacul Sfânta Ana - dar numai de la gestionarii fondurilor cinegetice. Măsură este una excepţională şi se ia în scopul de a ţine animalele departe de oameni.

Cine nu respectă regula riscă amenzi. Acum o lună, o turistă din Ungaria a fost atacată de o ursoaică chiar în această zonă. A scăpat teafără doar pentru că martorii au strigat şi au alungat animalul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citește și...
Turişti terorizaţi de urşii gunoieri, în mai multe staţiuni. Animalele nu se tem de nimic
Turişti terorizaţi de urşii gunoieri, în mai multe staţiuni. Animalele nu se tem de nimic

Mânaţi de foame urşii sunt tot mai prezenţi în staţiunile de munte.

Doi urşi de la grădina zoologică din Galaţi s-au luat la bătaie pentru o îngheţată
Doi urşi de la grădina zoologică din Galaţi s-au luat la bătaie pentru o îngheţată

O înghețată în zilele caniculare poate fi motiv de ceartă chiar și în cazul animalelor. Au dovedit acest lucru doi urși de la grădina zoo din Galați, unde, pentru a suporta mai ușor căldura, sălbăticiunile primesc preparate răcoroase.

Gest inconștient al unor turiști. ”Dacă îi mușcă, tot urșii sunt de vină”
Gest inconștient al unor turiști. ”Dacă îi mușcă, tot urșii sunt de vină”

Gest periculos făcut de mai mulți oameni care au traversat luni Transfăgărășanul.

Recomandări
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO

România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.  

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.