Urmatoarele zile vor aduce recorduri de temperatura in Romania. Meteorologii dau vina pe incalzirea globala
Mijlocul lunii februarie va aduce temperaturi ridicate in intreaga tara, dar mai ales in sudul tarii si in Bucuresti, cu pana la 15 grade Celsius peste limitele normale.
Entuziasmul celor care-au iesit duminica la o plimbare domoala pe aleile parcurilor e de inteles. Un soare cald a scaldat intreaga Romanie si a adus peste tot temperaturi chiar si cu 12 grade mai mari fata de limitele normale.
Duminica, in Capitala termometrele au aratat nu mai putin de 15 grade. Cu, atentie, 8 mai multe, fata de ziua de sambata. Insa diferenta este de-a dreptul spectaculoasa daca ne gandim ce se intampla in urma cu 20 de zile, pe 24 ianuarie. Atunci, dardaiam la -6 grade, cu 21 mai putine fata de ceea ce se intampla in prezent. Si este doar inceputul. Valul de caldura care ne-a adus temperaturile de mai in mijlocul lui februarie isi va arata forta in zilele urmatoare, mai ales in sudul tarii.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Este posibil sa se inregistreze chiar recorduri zilnice de temperatura in 15 si 16 februarie, a declarat duminica, pentru AGERPRES, Maria Tomescu, meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
"Luni ne asteptam la temperaturi cuprinse intre 11 grade Celsius in depresiuni si 21 - 22 de grade Celsius in Lunca Dunarii, cu 19 - 20 de grade in Capitala. Marti, temperaturile vor fi cuprinse intre 10 si 22 de grade Celsius, cu 23 - 24 de grade in Lunca Dunarii si 21 - 22 de grade in Bucuresti, iar de miercuri vremea se mai raceste comparativ cu luni si marti, fiind in jur de 18 grade Celsius, dar in continuare va fi foarte cald. In mod normal, in aceasta perioada, ar trebui sa avem maxime cuprinse intre zero si sase grade Celsius, cu cinci grade in Bucuresti si minime, intre minus noua si plus un grad Celsius, iar in Bucuresti minus trei grade Celsius. in aceasta perioada, chiar si minimele sunt mult mai ridicate decat maximele normale. Minimele pe care noi le avem in tot intervalul sunt de minus un grad si 10 grade Celsius, adica cu opt grade mai ridicate decat cele normale, in timp ce temperaturile maxime vor fi chiar cu 15 grade mai ridicate", a precizat Maria Tomescu.
Desi au mai fost ani in care s-au inregistrat temperaturi ridicate in luna februarie, zilele de 15 si 16 februarie ar putea atinge, potrivit estimarilor facute de meteorologi, un record zilnic al ultimilor 50 de ani.
"In anul 1995, pe 27 februarie, s-au atins recordurile lunare absolute, adica cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in luna februarie de cand se fac masuratori la statiile meteo. Atunci au fost 26 de grade Celsius la Medgidia si 23 de grade in Bucuresti. in acest an, luni si marti, vom avea 21 - 22 de grade Celsius, atat am estimat noi. Ramane de vazut daca se va atinge aceasta temperatura sau daca nu cumva se vor depasi estimarile noastre, dar mai mult ca sigur ca se vor inregistra recorduri zilnice. In zilele de 15 si 16 februarie, in ultimii 50 de ani, cele mai ridicate temperaturi au fost undeva pana la 18 - 19 grade Celsius pe partea de sud a tarii, strict pe aceste zile. Deci, este foarte posibil sa se inregistreze in acest an recorduri zilnice de temperatura. Ramane de vazut in ceea ce priveste recordul lunar", a subliniat meteorologul ANM.
Potrivit sursei citate, incalzirea globala este una dintre cauzele inregistrarii unor temperaturi atat de ridicate in aceste perioade din an, in conditiile in care anul trecut, la nivel mondial, a fost cel mai cald an de cand se fac masuratori.
"Si in luna ianuarie au fost in tara episoade cu temperaturi foarte ridicate si pe urma au venit temperaturi foarte scazute. Acum este atat de cald pentru ca avem o masa de aer tropical, aer foarte cald, care va cuprinde sud-estul Europei si practic in conditiile in care cerul, sa zicem, va fi destul de bun in partea de sud a tarii si soarele va avea destul de multa putere sa incalzeasca atmosfera, iar temperaturile vor creste considerabil. Dar acest lucru nu se intampla numai la noi in tara", a adaugat meteorologul ANM, Maria Tomescu.
Atentie la viroze si virusurile hepatice A
Pe langa virozele care pandesc la orice pas, la aceste temperaturi de primavara si virusurile hepatice A incep sa prinda putere.
Enache Gheorghe, medic primar spitalul Matei Bals: "La 21 de grade, temperaturi ridicate, activitatea virala este mult mai intensa. Este o reactivare a lor. Este practic o biciuire a organismului data de aceasta oscilatie termica."
Asadar, nu renuntati la hainele groase, chiar daca tentatia este mare. Si mai ales, nu uitati sa va hidratati corespunzator organismul. Pe langa fructe si legume, si o doza de vitamina C va pot tine departe de raceli, spun medicii.