Universitatile private din Romania, in impas financiar. Vom avea doar 100.000 de studenti in 2 ani
Afaceri infloritoare in urma cu cativa ani, unele universitati private au acum mari probleme financiare si sunt sub sechestru.
Unele nu si-au mai deschis portile in aceasta toamna, iar altele supravietuiesc la limita cu prea putini studenti inscrisi.
Cauzele tin de legile dure ale economiei de piata si de sistemul de educatie romanesc.
La Iasi, cladirea de 13 etaje a celei mai mari universitati private din Moldova a fost pusa sub sechestru.
La fel si caminul pentru studenti. Cele doua imobile vor fi scoase la licitatie pe 17 octombrie, pentru ca administratia financiara si o banca au de recuperat o datorie de 30 de milioane de lei.
Universitatea nu a mai putut plati un credit de 4 milioane de euro, luat in plina dezvoltare, in 2009.
In urma cu 4 ani, la cea mai mare universitate privata din Moldova invatau 7 mii de studenti. Intre timp, numarul lor a scazut dramatic. Pentru anul academic 2013-2014 s-au mai inscris la cursuri doar 2 mii de tineri.
Rectorul universitatii "Petre Andrei" din Iasi spune ca situatia disperata la care s-a ajuns in Moldova se regaseste in multe institutii academice, pentru ca numarul studentilor a scazut dramatic in toata tara.
"Toate universitatile si publice si private trec prin greutati incomensurabile de ordin financiar din 2009 pana in prezent, de la un milion de studenti cati erau la programe de licenta am ajuns la 300 de mii", a spus rectorul.
In ultimul an, la Iasi a disparut o universitate privata iar alte doua institutii academice si-au diminuat activitatea substantial.
La Constanta, la Universitatea Tomis numarul studentilor s-a injumatatit fata de anul trecut. Asta, cu toate ca taxa a fost redusa de la 3 mii de lei la 2 mii.
Rectorii universitatilor particulare spun ca in doi ani Romania ar putea avea doar 100 de mii de noi studenti inscrisi, adica 10 la suta din numarul studentilor din 2008.