Uniunea Europeană va obliga statele membre să folosească sateliți pentru a stopa defrișările pădurilor
Parlamentul European vrea să oprească defrișările și să folosească sateliții ca să monitorizeze pădurile.
Vrea astfel să salveze ultimele păduri seculare ale continentului. Drept urmare, a adoptat o rezoluție și un regulament menite să ducă la îndeplinirea obiectivelor. Ministrul Mediului spune că România se poate alinia cerințelor, în vreme ce activiștii de mediu susțin că încă se taie ilegal și mult. Urmează ca strategia să fie adoptată și de Consiliul European pentru a intra în vigoare.
O pădure bătrână de 12.500 de hectare din apropierea Iașiului se topește sub drujbe. Numai 1% beneficiază de protecție strictă. Mihai Diac, unul dintre fondatorii comunității Codrii Iașilor, spune că, pe lângă copacii marcați de pădurari, sunt tăiați ilegal și alții.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Mihai Diac, fondatorul comunității Codrii Iașilor: „Aici a fost tăiat unul bătrân, lângă el un sorb, care este un arbore valoros, pădurea de mâine trebuia să fie. Noi am semnalat și i-au pus și marcă pentagonală, care înseamnă furt.”
Dar tăierile ilegale sunt greu de dovedit. În comuna Telciu din județul Bistrița, localnicii au făcut mai multe petiții pentru a semnala jaful. Apoi i-au condus pe comisarii Gărzii de Mediu la cioatele rămase în pădure. În cele din urmă, anchetatorii au descins la sediul ocolului silvic și la firmele care exploatau lemnul. Dosarul penal este încă în lucru.
Strategia Uniunii Europene va obliga statele membre să folosească tehnlogia modernă, cum ar fi sateliții Copernicus, pentru depistarea furturilor de lemn.
Gabriel Păun, Agent Green: „Acele imagini satelitare de înaltă rezoluție pot fi contractate pe gratis de Guvernul României pentru a fi introduse ca modul suplimentar al actualului inspector al pădurii, dacă se dorește. Tocmai asta se urmărește de CE și PE să nu mai fie la nivel facultativ în România, ci obligatoriu."
Parlamentul European vrea astfel să salveze ultimele păduri seculare și primare de pe continent. Mare parte dintre ele se află pe teritoriul României. Beneficiază de protecție strictă, teoretic.
Vlad Gheorghe, europarlementar: „Problema e că autoritățile române au tot mutat marginile acestor zone de protecție. Regulamentul și strategia definesc mult mai bine aceste zone și e mult mai greu să muți virgulele."
Activiștii de mediu au sesizat Comisia Europeană că versanți întregi din Munții Făgărașului sau din Maramureș au rămas dezgoliți. Acum, pădurile trebuie refăcute. Uniunea Europeană își propune ca în următorii 30 de ani să planteze 3 miliarde de copaci.
Tanczos Barna, Ministrul Mediului: „Trebuie să ne axăm pe plantare, pe creșterea suprafețelor împădurite și avem PNRR la dispoziție, avem bani la dispoziție, programul care se lansează în câteva săptămâni, avem sistemele informatice pregătite și ghidul trecut în consultare publică."
Potrivit activiștilor de la Agent Green, oră de oră, în România sunt tăiate 6 hectare de pădure. Pentru încălzire, spun cei din Ministerul Mediului, ardem aproape o treime din lemnul extras. Parlamentul European cere statelor membre că utilizarea copacilor pentru producția de energie să fie sustenabilă. Și promite stimulente financiare pentru cei care adoptă tehnici de protecție și refacere a fondului forestier.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: uniunea europeana, paduri, defrisari,
Dată publicare:
14-09-2022 18:38