Uniunea Europeană exclude şapte bănci ruseşti din sistemul SWIFT
Uniunea Europeană exclude şapte bănci ruseşti din sistemul SWIFT, ca parte a sancţiunilor impuse pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, a informat miercuri Jurnalul Oficial al UE, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
Băncile, care au la dispoziţie zece zile să-şi lichideze operaţiunile SWIFT, sunt VTB, al doilea grup bancar din Rusia, alături de Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank şi VEB.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un oficial UE de rang înalt a explicat că băncile de pe listă au fost alese pe baza legăturilor lor cu statul rus, băncile publice fiind deja supuse sancţiunilor în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.
„Toate aceste bănci au fost excluse din SWIFT pe baza legăturilor lor cu statul şi a conectării implicite la efortul de război. Am impus o interdicţie generală asupra sistemului bancar", a precizat oficialul.
Sberbank, cel mai mare grup bancar rusesc, şi Gazprombank, nu au fost incluse pe listă deoarece sunt principalele canale pentru plata gazelor şi petrolului din Rusia, pe care statele UE încă le cumpără, în pofida conflictului. Dar cele două bănci sunt supuse altor sancţiuni.
Decizia de a exclude unele bănci ruseşti din sistemul SWIFT utilizat pentru tranzacţii în valoare de mii de miliarde de dolari la nivel mondial a fost anunţată în weekend într-un comunicat comun al SUA, Comisiei Europene, Marii Britanii şi Canadei.
Eliminarea Rusiei din sistemul SWIFT a fost mult timp o opţiune inacceptabilă pentru mai multe state europene înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, din cauza pagubelor potenţiale pe care le-ar fi produs economiilor lor. UE şi SUA au căutat modalităţi pentru a limita impactul asupra tranzacţiilor care au legătură cu energia, de exemplu prin excluderea unora dintre cele mai mari bănci ruseşti de la această măsură.
Sistemul SWIFT, care transmite mesaje între mai mult de 11.000 de instituţii financiare şi companii, este un element central al sistemului financiar mondial şi incapacitatea de a accesa acest sistem ar provoca pagube economice serioase.