Un urs brun, protejat de lege, ucis intr-o gospodarie din Harghita. Ce risca braconierii si cati bani trebuie sa dea statului

Ultima actualizare: 07-06-2015 07:01

Un urs brun, protejat de lege si a carui valoare se ridica la zeci de mii de euro a fost impuscat de braconieri in Harghita. Ursul, botezat M2, avea 7 ani si purta un GPS prin care era monitorizat de o asociatie de protectie a animalelor.

Autoritatile au intrat in alerta cand au fost instiintati ca aparatul de urmarire a emis semnale dintr-o gospodarie din localitatea Lupeni.

Ursul, un mascul de 7 ani, a fost botezat M2 de membrii asociatiei Milvus din Targu Mures. In urma cu doi ani, i-a fost montat un colier special care sa emita date despre locul in care se afla ursul. Pe baza lor, specialistii stiu unde hiberneaza si cum se hraneste.

Domokos Csaba, coordonator proiect: “E vorba de un animal care ne-a transmis enorm de multe date”.

Ultima oara ursul a transmis date din zona localitatii Corund, iar dupa doua ore semnalul s-a intrerupt in Lupeni, in gospodaria unui localnic. Reprezentantii asocatiei au alertat imediat autoritatile.

Politistii spun ca ursul brun este specie protejata, iar infractiunea este de braconaj cinegetic.

Gheorghe Filip, purtator de cuvant IPJ Harghita: “Scopul nostru este sa ajungem la acele persoane care au savarsit si sa le tragem la raspundere si sa recuperam prejudiciul pe care-l estimam la aproximativ 40.000 de euro."

Politistii au un cerc de suspecti. Deocamdata au gasit doar aparatul de monitorizare, nu si ursul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO