Un tânăr s-a înecat la Corbu, iar altul a fost salvat de turiști. De ce e foarte periculoasă marea la sfârşit de august

Ultima actualizare: 25-08-2020 19:48

Zeci de scafandri, un elicopter și nave de căutare au participat astăzi la o misiune cu final dramatic. Salvatorii au încercat, fără succes, să scoată din valuri un bărbat de 35 de ani, care n-a ţinut cont de faptul că marea era agitată.

S-a întâmplat în dreptul plajei de la Corbu. Un bilanţ sumbru al acestui sezon estival arată că până acum 17 vieţi s-au oprit brusc, pe litoral.

La Corbu, unde marea este mult mai periculoasă pentru că nu sunt diguri, autorităţile au declanşat astăzi o amplă operaţiune de căutare. Doi bărbaţi de 30 şi 35 de ani s-au aruncat în valuri. Pe primul l-au salvat ceilalţi turişti aflaţi pe plajă, însă amicul său a dispărut în larg.

Turist pe plajă: „Foarte greu să vezi asemenea lucruri că se petrec, oameni tineri, nu ştiu, curajul, neasăbuința, valuri mari, nu ştiu, trebuia să fie mai precaut. Foarte dureros. Primul, a mers elicopterul la capătul celălalt al plajei şi au reuşit, au avut succes să zicem aşa, pe celălalt tot aşa din aer l-au identificat”.

Anca Chiriţă, ofiţer de presă ISU Dobrogea: „Pe cel de-al doilea bărbat în vârstă de 35 de ani cetăţenii nu au mai putut să-l scoată la mal, astfel că pentru căutarea şi salvarea acestuia au intervenit 12 scafandri, o ambarcaţiune a inspectoratului, o şenilată dar şi elicopterul SMURD care a survolat zona. Pe timpul misiunii de survol trupul bărbatului a fost observat din elicopter”.

Este al 17-lea deces din acest sezon estival. O statistică neagră în care România a ajuns la nivel european pe locul 4 după Letonia, Lituania şi Estonia.

Copil salvat la Eforie de salvamari

Tot astăzi, dar pe plaja din Eforie Nord, unde era arborat steagul roşu, un copil mic a fost luat de curenţi şi dus în larg. Deşi pe lângă el erau mai mulţi adulţi, niciunul nu a realizat că este în pericol. Noroc cu unul dintre salvamari că a văzut scena.

Nicolae Zdrerea, salvamar: „Riscurile sunt mari, cam mereu marea dacă este agitată, curenţii sunt foarte puternici, nu ne dăm seama, dar curenţii ne pot trage în larg foarte uşor”.

„Trebuie să stai calm să nu te impacientezi, dacă te impacientezi atunci... dacă te duci în apă şi stai şi nu faci nimic apa te ţine la suprafaţă, nu te duci la fund. Dacă tu intri în panică atunci te duci la fund” spune un tânăr aflat pe plajă.

Salvamarii anunţă că la sfârşitul lunii august turiştii trebuie să fie extrem de atenţi. În această perioadă, în apropierea ţărmului se formează curenţi circulari şi de adâncime, periculoşi şi pentru înotătorii profesionişti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO