„Să-l dezbrăcăm să vedem dacă are tanga pe el”. Un tânăr din comunitatea LGBTQ+ susține că a fost batjocorit de polițiști
Un tânăr de 22 de ani din Capitală susține că a fost batjocorit într-o secție de poliție din București din cauza orientării sale sexuale, la scurt timp după marșul anual al comunității LGBT.
Băiatul, care a fost încătușat în urma unui conflict iscat pe stradă, susține că agenții i-au vorbit disprețuitor și vulgar.
Oamenii legii neagă acuzațiile și aduc drept probă imaginile intervenției, filmate cu o cameră de pe uniforma unui polițist.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Tânărul a fost luat de poliție la ora patru dimineața din fața unui club din Sectorul 2 al Capitalei, după ce o persoană a sunat la 112 să reclame că el și un alt bărbat făceau scandal. Pe contul său de Instagram, a povestit că a fost batjocorit în secția de poliție, din cauza orientării sale sexuale - queer - dar și pentru că era machiat cu „sclipici” pe față.
„De ce ai ales să fii gay? Tu ești bărbat sau femeie?” sau „Hai să-l dezbrăcăm să vedem dacă are tanga pe el.” Sunt doar o parte din jignirile pe care tânărul susține că polițiștii Secției 8 i le-ar fi adresat.
Florina Presadă, directoarea Asociației Accept: „Asociația Accept va fi alături de victimă în cazul în care aceasta decide să facă plângere la poliție. În orice caz, noi vom face o plângere pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu”.
De cealaltă parte, polițiștii Secției 8 susțin că tânărul era agitat și necooperant, așa că a fost imobilizat și încătușat. Oamenii legii afirmă că nu l-au agresat nici fizic, nici verbal și spun că există și dovezi în acest sens: intervenția a fost înregistrată cu bodycam-ul din dotare.
Pentru scandalul creat, cel care îi acuză pe polițiști de violențe a fost amendat cu 2.000 de lei, a mai transmis Poliția Capitalei.
Mulți membri ai comunității LGBTQ+ din țara noastră susțin că au probleme, în spațiul public.
Anca Baltac, consilier juridic Accept: „Cel puțin la nivelul României, 46% dintre persoanele LGBT se tem să meargă în anumite locuri de teamă că vor fi atacate. 16% dintre ele declară că au fost atacate în ultimii cinci ani, 8% în ultimul an, 56% din păcate au fost hărțuiți și discriminați.”
Potrivit unui studiu al Agenției Europene pentru Drepturile Fundamentale, în România, doar 7% dintre persoanele LGBT au mers la poliție după ce au fost victime ale unor infracțiuni.