Un supraviețuitor al Pogromului de la Iaşi compară pandemia cu Holocaustul: „Ne costă foarte scump”
Iancu Zuckerman, unul dintre puţinii supravieţuitori ai Pogromului de la Iaşi încă în viață, a împlinit astăzi 98 de ani. A fost sărbătorit în cadrul unei ceremonii la care a participat și ambasadorul Israelului în România.
Diplomatul i-a oferit drept cadou două măşti de protecţie, cu steagurile celor două ţări. Mii de evrei au murit, în 1941, în acțiunea inițiată de mareșalul Antonescu și considerată Holocaustul românesc.
Iancu Zuckerman s-a născut în 1922, dar este încă...foarte activ. Permisul de conducere îi expiră abia peste 7 ani. A fost însă o aniversare cu totul aparte, din cauza pandemiei. În discursul său, Zuckerman a comparat efectele COVID-19 cu un Holocaust... care nu alege pe nimeni.
Iancu Zuckerman, supraviețuitorul progromului de la Iași: "Mi-aş dori din tot sufletul să fie prima şi ultima dată când suntem nevoiţi să purtăm mască. Vreau să sper că minţile lucide vor reuşi în cel mai scurt timp să găsească un remediu contra acestui duşman al întregii omeniri şi faptul că la ora actuală mapamondul este în concediu medical, acest lucru să se termine cât mai repede că ne costă foarte scump."
Sărbătorit în cadru restrâns, Iancu Zuckerman a primit în dar flori, dar și o diplomă de recunoştinţă. Printre cei care l-au felicitat s-a numărat și ambasadorul Israelului în România.
David Saranga, ambasadorul Israelului în România: "V-am adus doua măşti cu steagul de Israel şi de România şi sper că la anul, după ce o să găsim un vaccin, atunci când vom celebra 99 de ani împreună, atunci vom rupe împreună măştile."
În iunie 1941, pe teritoriul României a avut loc un adevărat masacru. Ținta forțelor care executau ordinul lui Ion Antonescu au fost evreii din zona Iașului.
Unii dintre ei au fost arestați și împușcați, pe stradă sau la poliție. Alții...înghesuiți în trenurile morții. Garnituri închise aproape ermetic, care circulau cu viteză redusă între diferite gări.
Iancu Zuckerman a supraviețuit unei asemenea călătorii sinistre, întinsă pe durata a opt ore.