Iohannis, despre combaterea antisemitismului: „România poate fi considerată un model regional”

Iohannis a dat în judecată Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării. Ce reclamă șeful statului
Inquam/ Ilona Andrei

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns invitaţiei organizatorilor evenimentului comemorativ anual de la Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau de a transmite un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.

Șeful statului a precizat că România poate fi considerată un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului, transmite Agerpres.

Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocităţile suferite de romii din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, şi aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanţă crucială pentru România. Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în vieţile noastre. Aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi au fost ucişi în timpul ocupaţiei naziste din Europa. În România, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, la ordinul dictatorului român şi aliatului naziştilor, Ion Antonescu. Aproximativ 11.000 de romi şi-au pierdut viaţa. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulţi dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată şi sistematică. Discriminaţi, umiliţi, privaţi de drepturile lor, excluşi din societate şi, în cele din urmă, închişi şi ucişi, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuţie şi încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat şi români'', a arătat Iohannis în mesajul transmis.

„Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat”
 

În opinia acestuia, nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm.

„Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor şi să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi negării Holocaustului. Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generaţie cunoaşte şi păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat şi puţin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut şi studiat în şcoli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul şi atrocităţile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greşelilor trecutului'', precizează şeful statului.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, despre dosarul 10 august: „Am mare încredere în sistemul de justiție”

România poate fi considerată un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului, menţionează Iohannis.

„Nu putem schimba istoria, însă societăţile noastre trebuie să aibă capacitatea de a învăţa şi de a face lucrurile mai bine. România poate fi considerată un model regional în ceea ce priveşte asumarea Holocaustului şi combaterea antisemitismului. Ţara mea şi-a asumat pe deplin trecutul întunecat şi a învăţat lecţia promisiunii sacre ca niciodată să nu mai permită asemenea atrocităţi. Am făcut paşi fermi şi decisivi în ceea ce priveşte protejarea memoriei victimelor Holocaustului şi lupta împotriva extremismului, intoleranţei, revizionismului şi discriminării'', subliniază Klaus Iohannis.

În mesajul său, preşedintele Iohannis mai spune că ''trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent''.

„Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent”
 

Cu această ocazie, el a trecut în revistă mai multe realizări pe care România le-a obţinut în domeniile educaţiei, securităţii, aplicării legislaţiei, promovării cercetării despre Holocaust - succesul preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), adoptarea unei legislaţii speciale care interzice organizaţiile şi simbolurile fasciste, rasiste şi xenofobe, dar şi promovarea cultului persoanelor vinovate de crime împotriva păcii şi umanităţii, combaterea şi prevenirea negării Holocaustului, deschiderea arhivelor Holocaustului, înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

Totodată, el a amintit de adoptarea Legii pentru instituirea datei de 2 august ca Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen.

„În ceea ce priveşte comunităţile de romi, ţara mea este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii şi marginalizării, promovând incluziunea socială. Aducerea-aminte devine mai puternică atunci când este completată de acţiuni ferme de protejare a diversităţii, toleranţei şi drepturilor omului. Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia şi negarea Holocaustului cresc ameninţător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului şi să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranţa, solidaritatea. De asemenea, educaţia şi cercetarea despre Holocaust sunt esenţiale pentru sănătatea democraţiilor noastre. Ca preşedinte al României, reafirm angajamentul ferm al naţiunii mele în ceea ce priveşte prezervarea memoriei Holocaustului, promovarea valorilor democratice şi lupta împotriva antisemitismului, extremismului, rasismului şi discriminării'', a transmis şeful statului în mesajul său.

Citește și...
Iohannis: „PSD a creat intenționat o criză sanitară pentru ca la final să critice guvernul”
Iohannis: „PSD a creat intenționat o criză sanitară pentru ca la final să critice guvernul”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, referindu-se la numărul mare al îmbolnăvirilor de COVID-19, că este un nou record negativ extrem de îngrijorător.

Klaus Iohannis, despre dosarul 10 august: „Am mare încredere în sistemul de justiție”
Klaus Iohannis, despre dosarul 10 august: „Am mare încredere în sistemul de justiție”

Klaus Iohannis, întrebat despre clasarea dosarului violenţelor din 10 august 2018: Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România. Personal, ca şi mulţi alţi români, sunt de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă.

Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență: „O ultimă soluție”
Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență: „O ultimă soluție”

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, miercuri, la ora 18:00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, după o ședință la care au luat parte mai mulți membri ai Guvernului.

Iohannis a promulgat legea prin care se acordă gratuit 30 de măști pe lună pentru anumite categorii de persoane
Iohannis a promulgat legea prin care se acordă gratuit 30 de măști pe lună pentru anumite categorii de persoane

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care stipulează că anumite categorii de persoane vor primi gratuit un set de 30 de măşti de protecţie pe lună, scrie Agerpres. 

Recomandări
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”
O nouă conductă de gaze ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare. „Este începutul unei noi ere în sud-estul Europei”

O nouă conductă de gaze inaugurată sâmbătă în Bulgaria după un deceniu de amânări ne deschide ușa către noi surse de aprovizionare.

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro