Un pod din Capitala risca sa se prabuseasca in orice moment. Zilnic, zeci de mii de masini trec pe sub el
In toata tara, lucrari importante de infrastructura se degradeaza sub ochii autoritatilor.
Podul Constanta din Capitala, pe sub care trec zilnic zeci de mii de masini, se afla si el pe lista. Este atat de degradat incat bucati de beton cad din stalpii de sustinere, dar si din peretii laterali, iar structura a devenit un adevarat pericol pentru oameni. In ultimii 27 de ani, nimeni nu a reparat acest pod.
Podul Constanta care trece peste Calea Grivitei este folosit de trenuri ca sa poata iesi din Capitala spre mare. Stalpii de sustinere sunt erodati pana la structura metalica, iar postamentul in care sunt infipti este si el avariat.
Inginer:"Toata armatura transversala e corodata, armatura longitudinala si ea. Mi-e si frica sa ating. Asta e stratul de acoperire, asta nu e oproblema daca cade, dar tot ce e aici, nu are voie sa fie asa."
Podul Constanta reprezinta un pericol si pentru cei care trec pe sub el, cu masinile.
Viorel Popa, Conferentiar al Facultatii de Constructii: "Astea sunt betoane destul de slabe pentru ca structura este veche, mult sub standardele actuale si din cauza asta sunt si mult mai sensibile. "
Podul Constanta este in raspunderea Cailor Ferate Romane. A intrat acum 8 ani in planurile de modernizare ale institutiei, insa Primaria Capitalei nu a dat autorizatie de constructie.
Iulian Mantescu, liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotiva: "Nu au dat aviz de modernizare a acestui pod pentru ca voiau sa largeasca benzile de circulatie."
Numai ca au trecut 8 ani de la refuz si nici Calea Grivitei nu a fost largita, nici podul nu a fost reparat. Si, mai grav, autoritatile nu au luat masuri pentru a sustine structura podului, ca sa nu se prabuseasca.
Podul Constanta a fost lasat sa se degradeze ani de zile pana cand, a ajuns asa: bucati de beton cad pur si simplu din stalpi si din pereti. Tot de atunci Primaria Bucuresti si Compania de Cai Ferate isi paseaza responsabilitatea de la una la alta.
CFR: "Lucrarile prevazute prin proiect la elementele componente ale podului, nu s-au realizat deoarece nu s-a obtinut autorizatia din partea Primariei Municipiului Bucuresti, care solicita refacerea deschiderii podului si marirea numarului benzilor de circulatie rutiera."
Situatia podului Constanta nu este unica. In toata tara, CFR are in administrare peste 18 mii de poduri si podete peste care trece calea ferata, iar 20 la suta dintre ele au nevoie de reparatii capitale.