Un oraș din Timiş este aproape blocat adiministrativ, fără primar şi viceprimar, până la învestirea noilor aleşi
Primăria municipiului Lugoj din judeţul Timiş este condusă, în prezent, de secretarul instituţiei, care are atribuţii restrânse. Astfel, nu pot fi emise dispoziţii şi nici măcar nu pot fi semnate statele de plată pentru angajaţi.
Primarul ales în 2020 a fost destituit din funcţie după doi ani de mandat, iar viceprimarul cu atribuţii de primar a demisionat. Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a făcut un apel la Consiliul Local să desemneze un viceprimar până la învestirea noilor aleşi.
Funcţionarea Primăriei municipiului Lugoj este afectată, după ce viceprimarul cu atribuţii de primar a demisionat din funcţie. În lipsa unui primar şi a unui viceprimar, conducerea instituţiei a fost preluată de secretar, dar acesta are atribuţii restrânse.
Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a făcut un apel la Consiliul Local Lugoj să desemneze un viceprimar până la învestirea noilor aleşi, în urma alegerilor din 9 iunie.
”Demisia viceprimarului cu atribuţii de primar şi incapacitatea Consiliului Local de a desemna un înlocuitor lasă în derivă activitatea municipiului. Secretarul general are atribuţii extrem de limitate, neputând semna plăţi pentru salarii şi utilităţi. Învestirea noului primar şi a Consiliului Local va mai dura zile bune, pentru că validarea mandatelor se face în instanţă şi ţine de nişte termene ce nu pot fi urgentate. Tot ce pot face ca prefect este să prioritizez şedinţa de învestire. Până atunci, le solicit actualilor consilieri locali să dea dovadă de responsabilitate, să îşi aducă aminte că au depus un jurământ, să se întrunească de urgenţă într-o şedinţă de Consiliu Local, să-şi aleagă un viceprimar pentru aceste ultime zile din mandat şi să asigure funcţionalitatea primăriei”, a transmis Mihai Ritivoiu.
Şi primarul ales al municipiului Lugoj, Călin Dobra, a atras atenţia asupra acestei situaţii.
”Fac această postare pentru că oamenii trebuie să ştie... Să ştie că cei care i-au condus în ultimii 4 ani au fugit, la propriu, din Primăria Municipiului Lugoj. Într-un mod asemănător infractorilor care fug când află că urmează percheziţiile poliţiei. Nu îşi asumă nimic din dezastrul pe care l-au făcut în oraşul nostru. Claudiu Buciu a rămas fără funcţia de primar la jumătatea mandatului şi după alegeri a dezertat. Bogdan Blidariu, viceprimarul cu atribuţii de primar, a dat bir cu fugiţii imediat după rezultatul scrutinului, iar Adrian Serendan, care trebuia să fie edil intermar, a dispărut cu 3 săptămâni înainte de predarea mandatului. Ştiţi cum se numeşte asta? Lipsă de bărbăţie şi fugă de răspundere... Oamenii doar aşa îşi vor mai aminti de ei. Sunt conştient de faptul că în mai puţin de o lună de zile voi prelua o «primărie goală», însă nu îmi e teamă de asta. Am o echipă în jurul meu, alături de care abia aştept să mă apuc de treabă! Acasă, în Lugoj!”, a scris Dobra pe Facebook.
Problemele au început în 2022 la Lugoj, când prefectul de Timiş a semnat decizia de încheiere a mandatului pentru primarul ales, liberalul Claudiu Buciu. Acesta îşi schimbase, pentru câteva săptămâni, rezidenţa în Germania, lucru interzis de lege. A fost numit primar interimar viceprimarul Bogdan Blidariu, tot de la PNL. Acesta şi-a dat demisia de la 1 august şi tot atunci a fost instalat viceprimar, cu atribuţii de primar, consilierul local Adrian Serendan (PNL).
Serendan a demisionat de la 1 octombrie, astfel că Primăria Lugoj este condusă de secretarul general, Dan Ciucu. Potrivit legii, el are însă prerogative restrânse, neputând angaja financiar instituţia.
Potrivit legii, primarul ales în iunie, social-democrat Călin Dobra (PSD), nu poate fi încă instalat în funcţie.