Un om de afaceri şi doi consilieri locali din Capitală, reţinuţi pentru dare şi luare de mită şi trafic de influenţă
Un om de afaceri și doi consilieri locali din Capitală au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru dare şi luare de mită şi trafic de influenţă într-un dosar legat de amplasarea de panouri publicitare.
Este vorba de doi consilieri de la PMP: Marian Cătălin Militaru - consilier general al Municipiului Bucureşti şi Cătălin Constantin Şerpescu - consilier local din Sectorul, precum şi de omul de afaceri Corin Romanescu, care deţine restaurantul "The President" din zona Lacul Tei, potrivit Agerpres.
"La data de 25.10.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor: M.M.C. - consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti sub aspectul infracţiunii de trafic de influenţă, Ş.C.C. - consilier în cadrul Consiliului Local Sector 2 sub aspectul infracţiunii de instigare la trafic de influenţă şi
luare de mită, respectiv R.C. sub aspectul infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi dare de mită", se arată într-un comunicat al Parchetului.
Procurorii susţin că, la data de 6 iulie 2021, consilierul general, la instigarea şi cu ajutorul consilierului local, dar şi cu complicitatea omului de afaceri, a pretins de la primarul Sectorului 2 ca acesta să fie de acord cu emiterea actelor administrative necesare unei societăţi controlate de Corin Romanescu pentru amplasarea a 50 - 100 de panouri publicitare închiriabile pe domeniu public al Sectorului 2 promiţând că, prin influenţa pe care o are asupra a doi consilieri locali din partea aceleiaşi formaţiuni politice, îi va determina să-şi exercite dreptul de vot într-un mod favorabil primarului pe durata actualului mandat.
Totodată, la data de 8 septembrie 2021, consilierul general a pretins suplimentar de la aceeaşi persoană, în schimbul folosirii aceleiaşi
influenţe asupra unui consilier local şi pentru ca acesta să voteze în acelaşi mod, ca primarul Sectorului 2 să-i găsească consilierul menţionat un loc de muncă.
"La data de 05.08.2021 şi în contextul intermedierii ofertei de traficare a influenţei lui M.M.C. faţă de primarul Sectorului 2, inculpatul Ş.C.C. care, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 2, era unul dintre cei care urma să voteze în modul promis, a pretins în numele său şi în interes personal de la primarul Sectorului 2 ca acesta să-i găsească inculpatului M.M.C. un loc de muncă. Aceasta a fost o cerinţă proprie şi suplimentară celei referitoare la exercitarea favorabilă a atribuţiilor de primar raportat la panouri. La data de 18.08.2021, în contextul detalierii modului concret în care dorea, alături de inculpaţii M.M.C. şi Ş.C.C., ca primarul Sectorului 2 să-şi exercite favorabil atribuţiile de serviciu raportat la emiterea actelor administrative necesare amplasării panourilor (anume să fie valabile mai mult de 5 ani), inculpatul R.C. i-a promis primarului sprijin cu ocazia alegerilor locale ce vor avea loc în anul 2024, prin acordarea unor condiţii avantajoase de folosire a acelor panouri pentru expunere publică în campania electorală, în schimbul emiterii acelor acte administrative necesare pentru amplasarea aceloraşi panouri", arată Parchetul.
Procurorii au solicitat, marţi, Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a celor trei inculpaţi pe o durată de 30 de zile.