Un ofițer SRI din Slatina a dus acasă zeci de secrete de stat și le-ar fi divulgat unui om de afaceri
Serviciul Român de Informații a fost ținta unui grav incident de securitate. Un ofițer din Slatina ar fi dus acasă zeci de secrete de stat, pe care în loc să le distrugă, le-ar fi fotografiat.
Există inclusiv bănuiala că le-ar fi divulgat unui om de afaceri. Colonelul vizat de anchetă a recunoscut o parte din vină și, între timp, a fost concediat.
Colonelul SRI are 52 de ani și activa la Slatina. Chiar colegii au început să îl suspecteze că în loc să distruga documente clasificate drept secret de stat, le-ar fi dus acasă. Pe unele în original, pe altele le-a fotografiat.
„În documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalizate de către SRI, precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare, (...) modul de organizare a activității informativ-operative, identitățile persoanelor, modalitățile de obținere a informațiilor, inclusiv prin surse secrete umane”, a transmis SRI.
Procurorii DIICOT i-au percheziționat casa, iar într-un laptop și pe un stick de memorie ar fi descoperit 32 de rapoarte de analiză destinate Direcției Naționale Anticorupție, dar și evaluări de risc.
Prof. Univ. Nicolae Radu, analist informații: „Atâta timp cât există informații de interes, cu siguranță avem și servicii de spionaj interesate de astfel de informații, dar este greu de înțeles cum astfel de informații ajung în mapa personală sau în locuința unui ofițer”.
Ofițerul de informații, care refuză să vorbească public despre incidentul de securitate, a fost bănuit și că i-ar fi divulgat unui om de afaceri rapoarte informative, care vizau un dosar de corupție, dar și că este ascultat de SRI.
Procurorii DIICOT au clasat acuzația de divulgare de secrete de stat, pentru care pedeapsa este de până la 7 ani de închisoare. Dar au păstrat-o pe cea de deținere de documente secrete.
Colonelul SRI, trecut între timp în rezervă, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT și a acceptat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității. O înțelegere pe care judecătorii de Tribunalul Militar București nu au acceptat-o, considerând că pedeapsa este excesiv de blândă. Așa că le-au cerut anchetatorilor să continue urmărirea penală și pentru o eventuală sustragere de documente secrete.