Un nou centru cu probleme, la Craiova. Ca să nu moară de foame, unii dintre bolnavi mergeau cu ziua la muncă
Zece oameni cu probleme de sănătate fizică și psihică au fost găsiți în condiții precare într-un centru care aparține unui ONG din Craiova.
Cei care suferă doar de handicap ușor mergeau să lucreze cu ziua, pentru a face rost de bani cu care să-și cumpere mâncare.
Într-o casă, nu departe de centrul orașului Craiova, locuiau de șapte ani 10 oameni cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, cu diverse grade de handicap fizic și psihic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Chiar dacă, teoretic, de ei se ocupa un ONG, în realitate, oamenii trăiau și se îngrijeau singuri. Clădirea în care au fost găsiți nu are condiții minime pentru îngrijirea persoanelor bolnave.
Femeie: „Erau pașnici. Aveau handicap fizic și puțin psihic, dar erau foarte pașnici, civilizați”
Ca să nu moară de foame, unii dintre ei mergeau cu ziua la muncă.
Reporter: „Veneau la muncă la dumneavoastră? ”
Ion Ciobanu, vecin: „Cum să nu. Îmi băgau lemne, îmi spărgeau lemne, îmi săpau via. Îi plăteam, erau muncitori. Au ajutoare de la primărie de 3-4 milioane pe lună. Le dăm și noi mâncare. Ce aveam și noi.”
Reprezentanții ONG-ului spun că oamenii stăteau gratis în casă.
Bogdan Ilin, reprezentant ONG: „Acest ONG are mai multe proprietăți, în care locuiesc persoane tolerate, în loc să locuiască pe stradă, nepreluate, adică care nu erau în evidența sistemului social și care stăteau din dragostea noastră și a credincioșilor, adică care ne ajutau. Stăteau în aceste locuințe, se autogospodăreau singuri cât puteau...cu plata la întreținere, la factura de la curent, ajutoare. Noi le-am oferit spațiile în care să locuiască cu titlu gratuit.”
Persoanele au fost mutate într-un centru care aparține Direcției de Asistență Socială din Craiova.
Cosmin Gagiu, director Direcția de Asistență Sociala Craiova: „Noi am luat această decizie în urma anchetelor sociale pe care le-am făcut acum două săptămâni. Trebuiau făcute reparații în totalitate la imobil, asigurate condiții de viață normale, fiind persoane cu dizabilități acestea au un statut separat, special și trebuiesc întreținuți.”
Conducerea instituției spune că, în acest moment, cei zece sunt în afara oricărui pericol și primesc îngrijirea de care au nevoie.