Un ieşean risca să moară după ce a fost muşcat de o viperă. De ce a pus mâna pe ea
Atenţie, dacă faceţi excursii în zone împădurite sau cu iarbă mare. Este sezonul în care viperele şi-au încheiat, perioada de împerechere şi pornesc după hrană, iar dacă le atingem, reacţionează.
A păţit-o un bărbat de 50 de ani, din judeţul Iaşi, care a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost muşcat de un şarpe veninos. Omul, cunoscut cu probleme cardiace, a făcut o reacţie alergică severă, spun medicii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Ieşea de aici, noi eram cam aici, voia să traverseze şi să se ducă în grădină, probabil, a pus mâna de mijloc şi şarpele s-a întors” a povestit Mihaela Nicolau, soţia victimei
Incidentul s-a petrecut în comuna Dobrovăţ, lângă casa victimei. Şarpele - vărgat - lung de 60-70 de cm, traversa drumul. Bărbatul a făcut imprudența şi l-a luat de mijloc, moment în care şarpele l-a muşcat de mâna dreaptă.
Mihaela Nicolau, soţia victimei: „I-am zis să nu-l prindă de mijloc sau de coadă că el se întoarce şi te poate muşca, l-a prins de mijloc şi el s-a întors şi l-a muşcat, l-a prins de inelar şi de degetul mic şi a curs un pic de sânge”
În jumătate de oră bărbatul a început să se simtă rău. Iar asistenta din sat l-a îndrumat să cheme salvarea.
Viorica Nicolau, mama victimei : „Mi-a spus, mamă, tremur tot şi ameţesc. Tremura şi îi curgea transpiraţia peste tot, zicea, mamă nu mai gândesc, tremur tot. Cezar a sunat la 112 şi a spus veniţi repede că nu mai pot”
Dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iaşi:
„A ajuns foarte repede în UPU unde a început tratamentul pentru şoc anafilactic. S-a administrat întâi adrenalina apoi ser antiviperin pentru că am bănuit după simptomatologie, scăderea tensiunii arteriale, fenomene respiratorii, stare generală influenţată - că este un şarpe de tip viperă. a răspuns favorabil la tratamentul administrat în urgenţă”
Victima rămâne câteva zile în spital pentru monitorizare. Specialiştii cred că a fost muşcat de vipera de silvo-stepă care trăiește în pădurile din nord-estul ţării şi care, în mod normal, dacă nu este deranjată, nu atacă.
Alexandru Strugariu, cercetător ştiinţific Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi:
„Sunt nişte animale foarte timide, majoritatea oamenilor nu le văd şi nu ştiu că le au în preajmă şansa să fii muşcat este foarte mică în general. Atât timp cât nu punem mâna pe ele, nu călcăm pe ele, nu încercăm să le prindem, vom fi în siguranţă. În perioada asta, final de mai, şi-au terminat perioada de împerechere şi încep să se disperseze, masculii şi femelele care nu sunt gestante se mişcă pe distanţe destul de mari, chiar şi câţiva km. În căutarea hranei pot să ajungă în curţile oamenilor.”
Viperele preferă vegetaţia înaltă şi se hrănesc cu şoarecii atraşi de resturi aşa că e recomandat să tăiem iarba din curte şi să aruncăm periodic gunoiul.