Cat de periculoasa este vipera berus, eliberata in parcul IOR din Capitala

Ultima actualizare: 19-09-2012 22:09

O vipera a fost gasita in parcul IOR din Capitala. Se pare ca reptila a fost eliberata in parc. Putin a lipsit ca doi copii sa fie muscati de ea.

Reptila era in iarba si ar fi putut ataca oricand. Din fericire, era un exemplar mic a carui muscatura nu este inca mortala.

Chiar si asa, vipera nu avea de ce sa fie acolo pentru ca acesta nu este mediul ei natural. Cu siguranta cineva a dus-o in parc. In ultima perioada au fost semnalate cel putin 4 asemenea aparitii.

O mama era prin preajma, iar cand a vazut scena a si sunat la 112.

Ca si in alte cazuri, avand in vedere ca nu avem specialisti in domeniu, singurii care au raspuns prezent au fost cei de la politia animalelor. Deja angajatii sunt ingrijorati, pentru ca vorbim despre al treilea sarpe periculos gasit in Capitala in doar o luna.

Specialistii spun ca, oricat de bogat in vegetatie ar fi parcul, in Bucuresti nu au ce sa caute vipere. Ori cineva ii aduce intentionat ori petshop-urile ar trebui inchise.

Vipera berus, gasita in Capitala, este cea mai raspandita. Este intalnita in luminisurile de la marginile padurilor, dar si de brad, cat si in interiorul codrilor, mascata de frunzele vestede de pe sol, pe pajisti alpine, pe stanci, insorindu-se dar si in zone umede de pe langa smarcuri ori izvoare, pe cioate ori mai sus, pe crengile arborilor, de la nivelul dealurilor pana la altitudini de peste 2000 de metri.

Ataca muscand fulgerator, animalele mari sau omul numai cand se simte amenintata si se apara. I

Vipera berus este o specie sperioasa, in caz de pericol cauta sa se ascunda sau sa fuga. Numai in cazul in care se simte direct amenintata sau este luata in mana va musca.

Veninul

Doza letala minima DL la o inoculare subcutana este de 6,45 mg./kg masa corporala. La o inoculare intravenoasa DL este de 0,55 mg./kg masa corporala. Aceasta inseamna ca la un om in greutate de 75 de kg. DL ar fi 483,75 mg, cea ce ar insemna sa fie muscat de cel putin cinci vipere. Lucru care explica faptul ce sanse mici are omul de a muri de muscatura unei vipere, care cauta de altfel sa-si pastreze pentru vanatoare rezerva de venin.

Cu toate ca vipera berus este de 2 - 3 ori mai veninos ca sarpele cu clopotei (Crotalus adamanteus), nu este atat de periculos din cauza rezervorului mic cu venin (10 - 18 mg), muscatura lui insa putand deveni grava la copii si la persoane in varsta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO