Fiul primei victime a virusului West Nile: ”Un tânțar să doboare așa un om?!””
Este oficial: avem primul deces în acest sezon cauzat de virusul West Nile. Un bărbat de 79 de ani din Galați a murit după ce a fost înțepat de un țânțar infestat.
El fusese internat mai multe zile cu meningo-encefalită la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi. Şi la Iaşi sunt alte patru cazuri confirmate, toate din mediul rural. Potrivit unui raport oficial, până acum 23 de persoane au fost infectate cu virusul transmis de insecte, de trei ori mai mult faţă de anul trecut.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi au confirmat primul caz de deces, din acest an, cauzat de virusul West Nile, transmis de o "banală" înţepătură de ţânţar. Din nefericire, bătrânul mai suferea şi de alte afecţiuni iar infecţia transmisă de insectă i-a fost fatală.
Mihaela Debita, manager Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi: "A evoluat rapid în ultimele 24 de ore, cu alterarea stării generale. S-a transformat brusc în bolnav critic şi, până a reuşit ambulanța - deşi a venit foarte repede - bolnavul a decedat. Pacientul a reclamat multiple pişcături de ţânţar.”
Temutul virus a fost confirmat şi de specialiştii de la noi. Un alt bărbat de 67 de ani, dintr-o comună din judeţul Iaşi, este şi el internat de peste două săptămâni, fiind diagnosticat şi el cu West Nile. Asta după ce a ieşit de câteva ori la pescuit în zonă şi s-a ales cu mai multe înţepături de ţânţar.
Cristian Salahoru, fiul pacientului: "A fost de vreo patru ori la pește, s-a întins şi a dormit. Febra 41 de grade, transpiraţie, dereglări de memorie. La vreo trei săptămâni, incubația a durat mult. Un ţânţar cât un bob de orez să doboare aşa un om şi să aibă halucinaţii..tatăl meu are o sută de kilograme"
Tot la Iaşi, alte trei cazuri au fost confirmate cu virusul West Nile, dintre care un pacient de 71 de ani este în stare critică, în ATI, cu meningo-encefalită.
Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: "Oricât ar părea o denumire exotică şi de vacanţă, nu este deloc plăcut să fii confirmat cu o astfel de boală. La ora actuală, unul din pacienţi e internat în ATI şi există un risc vital.”
Specialiştii spun că vremea din ultima perioadă şi ploile urmate de zile caniculare, au dus la înmulţirea ţânţarilor, inclusiv a celor purtători ai virusului.
Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: "A plouat, este umiditate în atmosferă. Aceste condiţii meteorologice favorizează multiplicarea țânțarilor şi dezvoltarea. Acesta este un moment când ţânţarii sunt mai agresivi, pot pune viaţa în pericol. De obicei vin din Delta Dunării şi Dobrogea."
După ce autorităţile au confirmat primul deces, dar şi faptul că alte 23 de persoane din toată ţara au fost infectate, au început să fie luate şi primele măsuri - cel puţin teoretic: Prin Direcţiile de Sănătate Publică se recomandă dezinsecţia în mai multe comune.
Liviu Stafie, director DSP Iaşi: "Situaţie favorizată de vremea ploioasă şi valul de căldură care a venit după şi s-au înmulţit ţânţarii. Am informat primăriile pentru a lua toate măsurile pentru a diminua înmulţirea ţânţarilor. Secarea bălţilor, deratizare, dezinsecţie.”
În realitate, lucrurile nu par a merge chiar atât de bine. Autorităţile locale spun că nu au bani pentru a cumpăra soluţii pentru dezinsecţie sau utilaje speciale pentru stropit.
Paul Mursa, primar comună Plugari: "Ne-au sfătuit să dezinfectăm spaţiile de joacă, iazurile şi parcurile. Din păcate nu am avut bugetată suma necesară semnării unui contract. Din păcate ieri am primit singura adresa de înştiinţare, altceva nu ştiu."
Nu există un vaccin şi niciun tratament special pentru virusul West Nile.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!