Un elicopter militar s-a prabusit in judetul Buzau. Ponta, mesaj pentru familiile celor 4 decedati

×
Codul embed a fost copiat

Echipele de salvare au identificat elicopterul prabusit joi in localitatea Joita din judetul Buzau dupa mai bine de o ora si jumatate. Cele patru persoane aflate la bord au fost gasite moarte.

Un elicopter militar de antrenament apartinand Bazei Boboc s-a prabusit, joi, in jurul orei 12.00, langa Buzau, accidentul fiind semnalat la serviciul unic de urgenta 112. Ministerul Apararii Nationale a informat ca este vorba despre un elicopter militar de tipul IAR 316 al scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc. La bordul elicopterului, care executa un zbor de antrenament, se aflau patru militari - trei membri ai echipajului si un student din cadrul scolii, a mai precizat sursa citata.

MApN a ordonat ca o comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene sa inceapa o ancheta pentru cercetarea imprejurarilor producerii accidentului. De asemenea, Parchetul Militar a fost sesizat in acest caz. Totodata, Parchetul instantei supreme informa ca patru persoane si-au pierdut viata in urma prabusirii elicopterului, iar accidentul s-a produs in timpul desfasurarii unei aplicatii.

La fata locului s-a deplasat pentru cercetari o echipa formata din trei procurori militari de la Parchetul Militar Bucuresti si Parchetul Militar Teritorial Bucuresti, impreuna cu lucratori din Serviciul Criminalistic Judetean Buzau. "In legatura cu evenimentul aviatic produs joi in localitatea Joita, de langa scoala de Aplicatie Boboc, o echipa operativa formata din trei procurori militari de la Parchetul Militar Bucuresti si Parchetul Militar Teritorial Bucuresti, impreuna cu lucratori din Serviciul Criminalistic Judetean Buzau, s-a deplasat la fata locului pentru efectuarea cercetarilor si stabilirea tuturor cauzelor si imprejurarilor in care acesta s-a produs", precizeaza Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie.

Echipajele de pompieri si ambulantele au pornit in jurul orei 12.00 spre locul unde s-a semnalat la 112 prabusirea elicopterului militar de antrenament, reusind sa identifice aparatul de zbor dupa mai bine de o ora si jumatate. Toate cele patru persoane aflate in elicopter au fast gasite moarte.

Citește și
avion in ghetar
Avion cu 52 de persoane la bord, prabusit acum 60 de ani, descoperit intr-un ghetar din Alaska
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Potrivit unui localnic care a ajuns inaintea ziaristilor la locul accidentului, elicopterul ar fi luat foc dupa ce s-a prabusit. Zona unde a avut loc accidentul este izolata. Initial, echipele de salvare nu au reusit sa identifice zona accidentului.

Cei patru militari si-au pierdut viata dupa ce elicopterul militar in care se aflau s-a prabusit in judetul Buzau.

Misiunea echipajelor de salvare de reperare a elicopterului prabusit a fost extrem de dificila, pompierii si medicii de pe ambulante cautand locul accidentului mai mult de o ora si jumatate.

Pana la urma, elicopterul a fost gasit pe camp, la mai multi kilometri de zona locuita.

CINE ERA PILOTUL ELICOPTERULUI

Pilotul elicopterului care s-a prabusit joi in judetul Buzau, in varsta de 45 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era casatorit si avea doi copii, informeaza Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, in accidentul aviatic din judetul Buzau si-au pierdut viata capitan-comandorul Mitica Docuz, maistrul militar Catalin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru si studentul Stefan Coropetchi.

Capitan-comandorul Mitica Docuz, in varsta de 45 de ani, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era casatorit si avea doi copii. Maistrul militar Viorel Cojocaru, de 44 de ani, avea 650 de ore de zbor, era casatorit si tatal unui copil. Maistrul militar Catalin Topoliceanu, in varsta de 38 de ani, avea la activ peste 1.100 de ore de zbor, era casatorit si avea un copil. Studentul, in anul intai, Stefan Coropetchi avea 19 ani si era necasatorit.

Conform ultimelor informatii, unul dintre cei doi mecanici de bord lua lectii pentru trecerea pe acest tip de aparat de zbor.

MApN isi exprima regretul cu privire la moartea celor patru militari.

"Am aflat cu adanc regret si tristete despre decesul capitan-comandorului Mitica Docuz, al maistrului militar Catalin Topoliceanu, maistrului militar Viorel Cojocaru si al studentului Stefan Coropetchi, cazuti la datorie in accidentul aviatic produs joi", se arata in comunicatul MApN.

Conform sursei citate, elicopterul militar, tip IAR 316 B, al Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc a pierdut legatura radio cu baza in jurul orei 12.00 si s-a prabusit la scurt timp dupa aceasta, in zona localitatii Posta Calnau, la cinci kilometri de baza.

"Din ordinul sefului Statului Major General, conform procedurii, au fost retinute la sol toate aeronavele de tip IAR 316 B, pana la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate imediat masuri pentru securizarea zonei de impact", se arata in comunicat.

O comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene cerceteaza cauzele producerii accidentului aviatic, iar rezultatele anchetei Parchetului Militar vor fi facute publice la finalul cercetarilor.

MESAJUL GUVERNULUI PENTRU FAMILIILE CELOR DECEDATI

Guvernul anunta ca va sprijini familiile celor patru militari decedati in urma accidentului aviatic produs, joi, langa Buzau si ca premierul Victor Ponta va monitoriza atent modul in care Ministerul Apararii Nationale va gestiona acest accident, precum si anchetele care vor incepe.

Guvernul arata ca a luat nota cu tristete si compasiune de acest accident aviatic si precizeaza da, din ordinul Sefului Statului Major General, conform procedurii, s-au retinut la sol toate aeronavele de tip IAR 316 B, pana la elucidarea cauzelor producerii evenimentului.

"Primul-ministru Victor Ponta, alaturi de Guvern, isi exprima profundul regret pentru tragicul eveniment si va fi alaturi de familiile celor patru militari. Dincolo de toate masurile care vor fi luate pentru a elucida cauzele accidentului, Guvernul este determinat sa actioneze pentru a veni in sprijinul familiilor celor patru militari", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Pilotul avionului prabusit la Şiria, vinovat de catastrofa. Afla parerea expertilor
Pilotul avionului prabusit la Şiria, vinovat de catastrofa. Afla parerea expertilor

Ancheta in cazul avionului prabusit peste o casa din comuna aradeana Siria avanseaza. Expertii au concluzionat ca pilotul a comis doua erori grave: a zburat peste localitate si a zburat foarte aproape de sol.

Avion cu 52 de persoane la bord, prabusit acum 60 de ani, descoperit intr-un ghetar din Alaska
Avion cu 52 de persoane la bord, prabusit acum 60 de ani, descoperit intr-un ghetar din Alaska

Resturile gasite intr-un ghetar din Alaska sunt ramasitele unui avion Air Force care s-a prabusit in 1950, cu 52 de oameni la bord.

Turcia acuza Siria ca a doborat "intentionat" avionul de vineri. Luni s-a tras intr-un alt aparat

Acestia nu au reusit sa il doboare. Este vorba despre un avion trimis intr-o misiune de cautare, care ar fi trebuit sa localizeze epava celui prabusit vineri si eventual si trupurile pilotilor.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.